ΕΛΛAΔΑ

Κορωνοϊός: Κορύφωση αγωνίας στο Αττικόν για τον 33χρονο - Έχουν εξεταστεί 100 «ύποπτα» κρούσματα

Κορωνοϊός: Κορύφωση αγωνίας στο Αττικόν για τον 33χρονο - Έχουν εξεταστεί 100 «ύποπτα» κρούσματα - Κεντρική Εικόνα

Σε κατάσταση συναγερμού για τον κορωνοϊό βρίσκεται πλέον και η χώρα μας καθώς ζητούμενο είναι η έγκαιρη ανίχνευση και εντοπισμός πιθανού κρούσματος που μπορει να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή. 

Ο 33χρονος Κινέζος που βρίσκεται από χθες το βράδυ στο νοσοκομείο Αττικόν σε απομόνωση στο πλαίσιο ελέγχου για λοίμωξη από τον κορωνοϊό, αποτελεί ένα ακόμη περιστατικό που προστέθηκε στα 100 και πλέον «ύποπτα» κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Το καλό σενάριο - και ευχή όλων όλοι όσοι εμπλέκονται στη σχετική διαδικασία- είναι να ολοκληρωθεί σήμερα η διαχείριση του περιστατικού, με την έκδοση αρνητικού αποτελέσματος της εξέτασης του δείγματος από το Ινστιτούτο Παστέρ. Το λιγότερο καλό, αλλά όχι και μη προβλέψιμο σενάριο, είναι το δείγμα να βρεθεί θετικό και η Ελλάδα να καταγράψει το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα λοίμωξης από κορωνοϊό.

Ο 33χρονος Κινέζος ταξίδεψε από την Κίνα στην Ελλάδα και όταν εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή πυρετό και βήχα, επισκέφθηκε αρχικά ιδιωτική κλινική στα νότια προάστια της Αττικής. Το ιστορικό του ταξιδιού και τα συμπτώματα κινητοποίησαν τους γιατρούς που ενημέρωσαν τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το ΕΚΑΒ. Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης σύμφωνα με το οποίο ασθενοφόρο με πλήρωμα με ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό παραλαμβάνει τον ασθενή και τον διακομίζει στο νοσοκομείο αναφοράς όπου επίσης έχει γίνει προετοιμασία και ειδική υποδοχή από τους εργαζόμενους που θα εξετάσουν τον ασθενή.

Με δεδομένο ότι στο «Σωτηρία», το άλλο νοσοκομείο αναφοράς, βρίσκονται σε απομόνωση οι δύο Έλληνες που επέστρεψαν το βράδυ της Κυριακής από την Ουχάν, με ευρωπαϊκό αεροσκάφος.

Το αποτελεσμα της εξέτασης αναμένεται σήμερα. Αν είναι αρνητικό, το περιστατικό θα προστεθεί στη μακρά λίστα εκείνων που ελέγχθηκαν από τις υγειονομικές αρχές της χώρας ως ύποπτα. Αν είναι θετικό, θα συνεχιστεί ο συναγερμός, καθώς αφενός μεν ο 33χρονος θα τεθεί σε απομόνωση και θεραπευτική αγωγή, αφετέρου θα ελεγχθούν τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή. Το στοίχημα με κάθε εισαγόμενο κρούσμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης στο έδαφος της χώρας οπου αυτό βρίσκεται.

Πηγή protothema.gr