ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Le Figaro: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να επαναπατρίσει τα «μυαλά» της Ελλάδας

Le Figaro: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να επαναπατρίσει τα «μυαλά» της Ελλάδας - Κεντρική Εικόνα

Στο κυβερνητικό σχέδιο «brain gain», αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σε άρθρο, στην ιστοσελίδα της, με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να επαναπατρίσει τα «μυαλά» της».

Περιγράφοντας την κατάσταση στη χώρα μας η Le Figaro αναφέρει : «Η Ελλάδα, εξήλθε τον Αύγουστο του 2018 από τα σχέδια λιτότητας που επέβαλαν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Έκτοτε, τα μακροοικονομικά μεγέθη (ανάπτυξη, εξαγωγές) βρίσκονται στο πράσινο και η ανεργία έχει μειωθεί, αν και η φτωχοποίηση είναι τέτοια που ένα τέταρτο του πληθυσμού εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας».

«Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 500.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ 2012 και 2018 λόγω της οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τους ενθαρρύνει τώρα να επιστρέψουν στη χώρα», γράφει η εφημερίδα.

Η Le Figaro, αναφέρεται στην περίπτωση ενός Έλληνα,  ο οποίος θέλησε να επιστρέψει στην πατρίδα του : «Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, Νόστος σημαίνει μελαγχολία ή νοσταλγία για τη χώρα. Ένας ομηρικός όρος που χρησιμοποιείται στην Ιλιάδα για να περιγράψει την επιθυμία του Οδυσσέα να βρει την Ιθάκη, το νησί του. Αυτός ακριβώς ο «νόστος» ταλαιπωρούσε τον Ανδρέα Παλλίδη. Μετά από δέκα χρόνια στο εξωτερικό, αυτός ο νέος Έλληνας αποφάσισε πρόσφατα, να επιστρέψει στη χώρα, αναξάρτητα από το κόστος», γράφει η εφημερίδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήλθε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019, σκοπεύει να επωφεληθεί από αυτό το πατριωτικό αίσθημα για να ξεκινήσει το πρόγραμμά της, αποκαλούμενο «Brain gain». Σχεδιάζει να επαναπατρίσει 500.000 «εγκεφάλους» και εξασφαλίζει τα μέσα για αυτόν το σκοπό», αναφέρει το δημοσίευμα.