ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Η εβδομάδα θα ξεκινήσει με τον πήχη των προσδοκιών αισθητά χαμηλότερα

Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές «ανεβάζει» τις μετοχές στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

 

Με αρνητικά πρόσημα και ελεγχόμενες απώλειες, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ προβλημάτισε και η υποβάθμιση της κινεζικής οικονομίας από την S&P.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το 2020 στο 5%, από 5,7% που ήταν πριν την έξαρση του ιού, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας δεκαετίας και περισσότερο, σημείωσε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε 0,32% στις 424,36 μονάδες, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 0,18%, στις 3798,49 μονάδες.

Πιέσεις ασκήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας και στη Wall Street, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για τον αντίχτυπο που θα έχει κορωνοϊός στην παγκόσμια οικονομία, ενώ τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά που είχαν σημειωθεί στην διάρκεια της εβδομάδας, έφεραν και ελεγχόμενο “profit taking”.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,94% στις 29.102,51 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,54% στις 3.327,71 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,54% στις 9.520,51 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 3%, ο S&P 500 κατά 3,2% και ο Nasdaq κατά 4%.

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι “παρακολουθεί τον κορωνοϊό, ως πιθανή απειλή για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας”.

Δύο από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, “σφύριξαν λήξη” στο μεγαλύτερο “bull run” της ιστορίας στις αμερικανικές μετοχές, υποστηρίζοντας ότι οι αναδυόμενες αγορές προσφέρουν καλύτερη αξία και ανώτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Η UBS Global Wealth Management έκοψε την προηγούμενη σύσταση από “overweight” για τις αμερικανικές μετοχές, σε “neutral” και την αντικατέστησε με “overweight” στις μετοχές αναδυόμενων αγορών.

Η BlackRock Investment Institute, τμήμα του μεγαλύτερου διαχειριστή ενεργητικού του κόσμου, έκανε το ίδιο.

Με απώλειες ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής το πετρέλαιο, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στον εάν ο OPEC και οι σύμμαχοί του, ομάδα γνωστή ως “OPEC+”, θα κάνουν κάτι σε σχέση με την μείωση της προσφοράς.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, τύπου WTI, παραδόσεως Μαρτίου, έχασε 1,24% στα 50,32 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το brent παραδόσεως Απριλίου σημείωσε πτώση 0,84% στα 54,47 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI γνώρισε πτώση 2,4%, ενώ το brent πτώση 3,8%.

Με μικρά κέρδη, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, οι τιμές του χρυσού.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Απριλίου, ενισχύθηκε κατά 0,22% στα 1.573,40 δολάρια ανά ουγκιά, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε επίπεδο εβδομάδας, εμφάνισε πτώση 0,9%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,01% για τον γενικό δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, κατέγραψε απώλειες 4,42%.

Με τις τραπεζικές μετοχές, παρατεταμένα, αδύναμες και με τα μη τραπεζικά blue chips να εμφανίζουν ενδείξεις κόπωσης, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, με το ενδιαφέρον να συντηρείται από τις κινήσεις των αγοραστών σε επιμέρους μετοχές, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “γεμάτο είναι το μενού της ερχόμενης εβδομάδας. Την Δευτέρα λήγει η προθεσμία συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. της Άβαξ, ενώ την Τρίτη είναι προγραμματισμένο το πρώτο συνέδριο εταιρειών ακίνητης περιουσίας, υπό την αιγίδα της ΕΧΑΕ. Στο συνέδριο θα δώσουν ‘το παρών’ 10 εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες, ή πρόκειται να εισαχθούν στο Χ.Α. Το βράδυ της επόμενης ημέρας, ο MSCI θα ανακοινώσει τις μεταβολές των δεικτών αναφοράς, στην τακτική τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών.  Την Πέμπτη 13/2 ανοίγει την αυλαία των αποτελεσμάτων χρήσης 2019 η Coca Cola, η οποία ανακοινώνει μεγέθη το πρωί, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.  Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Υποδομών”.

Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του ΟΠΑΠ, που προέκυψαν από την μετατροπή του μερίσματος σε μετοχές, καθώς και η καταβολή του μερίσματος στους δικαιούχους.

Πιο συγκεκριμένα, από 10/02/2020, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 13.084.373 νέες μετοχές του ΟΠΑΠ, οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης έκτακτου μερίσματος, από 2.900 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €11,26. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 334.707.816. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €11,53.