ΔΙΕΘΝΗ

Θέλουν οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Nokia και την Ericsson;

Θέλουν οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Nokia και την Ericsson; - Κεντρική Εικόνα

Μια περίεργη ιδέα κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους των ΗΠΑ προκάλεσε αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές τηλεπικοινωνιών, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον να παρέμβει.
 
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος παλιότερα ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Verizon, πρότεινε η Ουάσινγκτον να προχωρήσει σε μια ριζοσπαστική κίνηση στον «πόλεμό» της με την Κίνα.
 
Ο Μπαρ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να αποκτήσουν μετοχική πλειοψηφία στις εταιρείες κατασκευής τηλεπικοινωνιακού υλικού Nokia και Ericsson προκειμένου να αποκλείσουν εν τοις πράγμασι την κινεζική Huawei από τα δίκτυα 5G.
 
Η πρόταση Μπαρ, ωστόσο, «καταρρίφθηκε» σχεδόν άμεσα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ο οποίος μιλώντας στο CNBC είπε ότι «σέβομαι τον Μπαρ, αλλά πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να κινηθούμε είναι αυτός που περιέγραψε ο Ατζίτ Πάι (σ.σ. ο επικεφαλής της ΕΕΤΤ των ΗΠΑ)».
 
Ο Πάι έχει αναφέρει ότι θα προσπαθήσει να απελευθερώσει μεγαλύτερο μέρος του φάσματος για χρήση από το 5G, και ο Πενς τόνισε ότι «αυτό είναι το σχέδιο που ενέκρινε ο πρόεδρος και με αυτό θα προχωρήσουμε».