ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω κορονοϊού

Τρία δισ. ευρώ αντλεί η Ελλάδα από την έκδοση του 10ετούς - Κεντρική Εικόνα

Υποχωρούν σήμερα οι τιμες των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

   Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου νωρίς το απόγευμα κυμαίνονταν στο 1,18% απο 1,15% που ήταν στην αρχή της συνεδρίασης. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,38% απο 0,37%.

   Πτωτικά κινήθηκαν και όλες σχεδόν οι ευρωπαικές αγορές καθώς εντίνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοϊού και των επιπτώσεων που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία.

   Στο πνεύμα αυτό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Louis De Guindo μιλώντας το πρωί στην Αθήνα, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ διαβλέπει σημάδια σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, συμπλήρωσε ωστόσο ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού δημιουργεί αβεβαιότητα.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 76 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφτηκε στο 10ετές ομόλογο με 18 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,21% από 1,18% την Παρασκευή έναντι -0,43% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,64% από 1,61% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

   Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1.1046 δολ από 1,1091 δολ που άνοιξε η αγορά.

   Οι αναπτυξιακές επιδόσεις της ευρωζώνης επηρέασαν αρνητικά το ευρωπαϊκό νόμισμα. Το ΑΕΠ παρουσίασε το τελευταίο τρίμηνο 2019 αύξηση μικρότερη των εκτιμήσεων, 0,1%, και σε ετήσια βάση 1% (εκτίμηση: 1,1%). Σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat, o πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο σε επίπεδο αντίστοιχο (1,4%) του αναμενομένου.

   Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,278%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,338%, στη διάρκεια των 3μηνων στο -0,393% και στο μήνα στο -0,454%.

   Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1066 δολ.