ΕΛΛAΔΑ

Στα βιοαπόβλητά της «πνίγεται» η Αττική - «Πράσινη Περιφέρεια» υπόσχεται ο Πατούλης

Στα βιοαπόβλητά της «πνίγεται» η Αττική - «Πράσινη Περιφέρεια» υπόσχεται ο Πατούλης - Κεντρική Εικόνα

Στην χωματερή της Φυλής συνεχίζει να θάβει η Αττική εκατοντάδες χιλιάδες τόνους οργανικών αποβλήτων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ωφέλιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό.

Στην κορυφή της σχεδόν απόλυτης απραξίας βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων που μόλις αποφάσισε να διεκδικήσει κονδύλι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ μήπως και καταφέρει να δημιουργήσει υποδομή για την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων.

Τα οργανικά απόβλητα, δηλαδή εκείνα που προέρχονται από την κουζίνα και τους κήπους αποτελούν, ειδικά στην Ελλάδα, τεράστιο ποσοστό άνω του 40% των σκουπιδιών που πετάγονται καθημερινά ανακατεμένα με όλα τα υπόλοιπα.

Εάν συλλέγονταν χωριστά και οδηγούνταν στην κομποστοποίηση το όφελος θα ήταν πολλαπλό:

  1. Θα μειωνόταν κατά 40% ο όγκος των συνολικών σκουπιδιών που ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο τόνους και δεν θα είχε οδηγηθεί σε υπερχείλιση η Φυλή.
  2. Θα προέκυπτε υλικό σε ποσότητα έως και 600.000 τόνους ετησίως που θα μπορούσε να πωλείται για χρήση σε κήπους και γλάστρες αλλά και να καθιστά πιο γόνιμο το έδαφος στα άλση και τα βουνά της Αττικής.
  3. Δεν θα «μολύνονταν» τα υπόλοιπα σκουπίδια και θα ήταν ευκολότερη η ανακύκλωση των χρήσιμων υλικών (γυαλί, μέταλλο, χαρτί) ενώ θα έμενε πολύ μικρότερη ποσότητα για τελική διάθεση.

Την κατάσταση στον Δήμο Αθηναίων με τους 660.000 μόνιμους κατοίκους και τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών και εργαζομένων, περιέγραψε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Αβραμίδης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:

-Κάθε χρόνο παράγονται 320.000 τόνοι σύμμικτων σκουπιδιών από τους οποίους οι συσκευασίες που συλλέγονται χωριστά φθάνουν μετά βίας τους 18.000 τόνους.

-Υπολογίζεται ότι τα οργανικά απόβλητα πλησιάζουν τους 130.000 τόνους αλλά από αυτούς συλλέγονται χωριστά μόλις 1.500 τόνοι!!!

Αυτοί οι τόνοι βιοαποβλήτων ξεκίνησαν να συλλέγονται χωριστά το 2018 μέσα από ένα διστακτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 20 λαϊκές αγορές και 32 «μεγάλους παραγωγούς» με τους οποίους υπάρχει συμφωνία.

Τέτοιοι παραγωγοί είναι η Βαρβάκειος Αγορά, η Ανθαγορά Προμπονά, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Μουσείο Ακρόπολης, η Ναυτική Βαση στον Ελαιώνα, 13 μεγάλα ξενοδοχεία, τρία σούπερ-μάρκετ και κάποια γνωστά εστιατόρια ή παρασκευαστήρια χυμών.

Στους 32 αυτούς «μεγάλους παραγωγούς» έχουν διατεθεί 52 ειδικοί καφέ κάδοι για βιοαπόβλητα ενώ άλλοι 50 καφέ κάδοι παραμένουν ανενεργοί στις αποθήκες του Δήμου. Η συλλογή των βιοαποβλήτων από τα σημεία αυτά και τις 20 λαϊκές αγορές γίνεται με τη χρήση μόλις 4 απορριμματοφόρων και μέσα στο 2019 συλλέχθηκαν 930 τόνοι βιοαποβλήτων από τις λαϊκές και 570 τόνοι από τους 32 «παραγωγούς».

Οπου η συλλογή βιοαποβλήτων έχει οργανωθεί πραγματικά, υπάρχει πρόβλεψη για όλα τα καταστήματα εστίασης και τα ξενοδοχεία ενώ συμμετέχει το σύνολο των νοικοκυριών είτε με καφέ κάδους στον δρόμο είτε με οικιακούς κομποστοποιητές.

Στην Αττική είναι ελάχιστοι οι δήμοι (Χαλάνδρι, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Βριλήσσια) που έχουν καταφέρει να οργανώσουν στοιχειωδώς την συλλογή των βιοαποβλήτων.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βριλησσίων Αλέξης Μαυραγάνης ανέφερε στο ethnos.gr ότι μέσα από το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στον δήμο του εδώ και τρία χρόνια:

  • Συλλέγονται ετησίως 1.000 τόνοι από τους 300 ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί σε κατοικίες και καταστήματα.
  • Ακόμη 100 τόνοι οργανικών αποβλήτων συλλέγονται από την λαϊκή αγορά του δήμου.

Η ποσότητα αυτή των 1.100 τόνων είναι μεν μικρότερη από εκείνη της Αθήνας αλλά αφορά έναν πληθυσμό μόλις 35.000 κατοίκων που παράγει συνολικά 14.000 τόνους σύμμικτων απορριμμάτων. Με άλλα λόγια, τα Βριλήσσια αξιοποιούν με κομποστοποίηση το 8% των σκουπιδιών τους ενώ η Αθήνα το 0,47%...

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να διεκδικήσει κονδύλι 6,5 εκατομμυρίων από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτήσει δράσεις όπως:

  • Ανάπτυξη δικτύου προσωρινής αποθήκευσης και συλλογής βιοαποβλήτων με καφέ κάδους
  • Προμήθεια απορριμματοφόρων με σύστημα πλύσης κάδων
  • Προμήθεια εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού για τον θρυμματισμό κλαδιών και κορμών
  • Ευαισθητοποίηση-ενημέρωση πολιτών με στόχο την πρόληψη, διαλογή στην πηγή διακριτών ρευμάτων και ειδικότερα των βιοαποβλήτων

Η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει σε προμήθεια 80 απορριμματοφόρων για συλλογή βιοαποβλήτων με στόχο να τα διαθέσει σε δήμους. Ο κ.Αβραμίδης είπε στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο Δήμος Αθηναίων θα διεκδικήσει περισσότερα από ένα απορριμματοφόρο που θέλει να διαθέσει η Περιφέρεια σε κάθε δήμο.

Πατούλης: Θα καταστήσουμε την Αττική πραγματική «Πράσινη Περιφέρεια»

Το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης για την Αττική. Η Περιφέρεια θα συνδράμει, ώστε όλοι μαζί να παραδώσουμε ένα υγιές μέλλον στα παιδιά μας, τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην τελετή εγκαινίων του τρίτου Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη Νέα Σμύρνη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου προγράμματος «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης», του υπουργείου Εσωτερικών. 

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο των πολιτικών της Περιφέρειας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση αποτελεσματικών λύσεων στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε πως την Πέμπτη (30 Ιανουαρίου), στο Ζάππειο, θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας για την προώθηση της ανακύκλωσης και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ορθολογικής και φιλικής προς το περιβάλλον, διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Ο περιφερειάρχης εξήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, επισημαίνοντας πως από κοινού, με συγκεκριμένες δράσεις, θα καταστήσουν την Αττική πραγματική «Πράσινη Περιφέρεια». «Θα επενδύσουμε στην κυκλική οικονομία με στόχο να γίνουμε περιφέρεια-πρότυπο και για άλλες περιοχές της χώρας, μεταλαμπαδεύοντας βέλτιστες πρακτικές για το περιβάλλον» τόνισε και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μία μέρα αισιοδοξίας και πιστεύω πως το 2020 θα είναι ένα έτος επανεκκίνησης στην προσπάθεια να διαμορφώσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για τις νέες γενιές. Ευχαριστούμε τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκο, ο οποίος είναι στο πλευρό μας στην προσπάθεια αυτή».