ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών

X.A.: Απέφυγε τα χειρότερα, αλλά συνεχίζει να προβληματίζει - Κεντρική Εικόνα

Παρά την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης των κύριων ευρωπαϊκών αγορών και το θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση της Wall Street, οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου αναλώθηκαν σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με μικρές απώλειες, επιβεβαιώνοντας την αδύναμη εικόνα των τελευταίων ημερών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, η αντοχή της στήριξης των 930 μονάδων, σε επίπεδο γενικού δείκτη και η επιμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 939,33 (+0,33%) και 930,91 μονάδων (-0,57%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 933,43 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,30%.

Ο τζίρος στα 51 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Αδυναμίας συνέχεια στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την τελική εικόνα να συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -0,11%, Εθνική -0,81%, Eurobank -1,99%, Πειραιώς -0,43%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “Credit positive” αλλά όχι αρκετό, χαρακτηρίζει το σχέδιο “Ηρακλής” για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών η S&P Global Ratings. Σύμφωνα με τον οίκο, “το πλάνο έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στον καθαρισμό του τραπεζικού συστήματος από το τεράστιο απόθεμα ‘κόκκινων’ δανείων, είναι θετικό για τη χώρα και τις συστημικές τράπεζες αλλά δεν είναι το ‘ελιξίριο”.

Επισημαίνει ότι “το σχέδιο ‘Ηρακλής’ δεν αλλάζει τις προσδοκίες της S&P Capital για την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών για τα επόμενα τρίμηνα, διότι έχει ήδη συμπεριληφθεί η βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού στις πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Τα δυνητικά οφέλη που θα μπορούσε να παράσχει στο σύστημα ενδέχεται να είναι περιορισμένα, όσο δεν βελτιώνονται οι προοπτικές για την ανάκτηση των προβληματικών δανείων”.

Εν τω μεταξύ, πάνω από τα 18,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι προσφορές των επενδυτών στο βιβλίο που άνοιξε νωρίτερα ο ΟΔΔΗΧ για την έκδοση 15ετους ομολόγου.  Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση άνοιξε σήμερα το πρωί, ενώ η Αθήνα άντλησε τελικά 2,5 δισ. ευρώ.

Η έκρηξη της ζήτησης από τους επενδυτές οδήγησε σε μείωση του κόστους, αρχικά στα Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης και στη συνέχεια στα Mid Swaps + 165 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η απόδοση να αναμένεται να κινηθεί πέριξ του 1,9%.

Σύμφωνα με την πρόσκληση στους επενδυτές, ο τίτλος ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035, ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο τερμάτισαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+3,04%), 3Ε (+0,83%), Ελ. Πετρέλαια (+0,48%), Lamda Development (+0,97%), Fourlis (+0,35%), Σαράντης (+1,12%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Aegean Airlines, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες πιέσεις για Ελλάκτωρα (-1,16%), Jumbo (-1%), ΟΛΠ (-1,09%), ΟΠΑΠ (-2,50%) και ΟΤΕ (-1,39%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κόντρα στο σχετικά επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν οι Optronics (+10,90%), Ιντεάλ (+10%), Ελγέκα (+7,66%), Δομική Κρήτης (+6,81%), Κυριακούλης (+6,67%), Γενική Εμπορίου (+5,70%), Byte Computer (+5,31%), Profile (+4,01%), Space Hellas (+4,73%), Ίλυδα (+5,02%), Reds (+3,50%), Quest (+2,90%) και Inform Λύκος (+3,61%).