ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ.Α.: Καλείται να δείξει αν είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση από την Fitch

Χ.Α.: Καλείται να δείξει αν είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση από την Fitch    - Κεντρική Εικόνα

 

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι “είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη παγκόσμια υγεία”.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,85% στις 423,64 μονάδες, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ενισχυμένος κατά 1,13%, στις 3779,16 μονάδες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ για τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ένωσης, ένα θέμα που έχει διχάσει τις 27 χώρες, λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων τους, αλλά και εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας.

Από την άλλη, πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street, μετά την επιβεβαίωση δεύτερου κρούσματος κοροναϊού στις ΗΠΑ (τρίτο κρούσμα του ιού επιβεβαιώθηκε σήμερα στις ΗΠΑ, στην Καλιφόρνια).

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,58%, στις 28.989,73 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,9% στις 3.295,47 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,93%, στις 9.314,91 μονάδες.

Αξιοσημείωτων πιέσεων συνέχεια για το πετρέλαιο. Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου τύπου WTI κατρακύλησε 2,52% στα 54,19 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση το αργό κατέγραψε "βουτιά 7,5%, σημειώνοντας την τρίτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Παράλληλα, το Brent Μαρτίου υποχώρησε 2,18% και έκλεισε στα 60,69 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση περίπου 6,5%. Πρόκειται για την τρίτη σερί αρνητική εβδομάδα.

Με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι “τo ξέσπασμα του ιού, έχει δημιουργήσει ανησυχίες για περιορισμό της ενεργειακής ζήτησης”

Με άνοδο έκλεισε ο χρυσός στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ολοκληρώνοντας με κέρδη και την εβδομάδα.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το πολύτιμο μέταλλο στο Comex κατέγραψε κέρδη 0,42% και έκλεισε στα 1.578,20 δολάρια η ουγκιά, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του σε περίπου 0,8% (υψηλό δύο και πλέον εβδομάδων).

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής, αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον γενικό δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 1,54%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε κέρδη 0,45%.

Σε “ΒΒ”, από “ΒΒ-”, αναβάθμισε την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου η Fitch Ratings, διατηρώντας θετικό outlook.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ και το ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους.

Ο οίκος θεωρεί ότι το χρέος θα συνεχίσει να υποχωρεί με θετικό ρυθμό και ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, για τους στόχους των πλεονασμάτων.

Σύμφωνα με αναλυτές, “η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και οι θετικές προοπτικές από την Fitch, δημιουργούν θετικό κλίμα για την Ελλάδα, που ετοιμάζεται για μακροπρόθεσμο ομόλογο. Ανοικτό το σενάριο έκδοσης 15ετους τίτλου”.

Στις πρώτες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας, το ελληνικό χρηματιστήριο θα κληθεί να τιμολογήσει την αναβάθμιση από την Fitch, δείχνοντας αν αυτή είχε προεξοφληθεί από την άνοδο των προηγούμενων ημερών. Ζητούμενο η διατήρηση της κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ παραμένει ο αστάθμητος παράγοντας των διεθνών αγορών.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “φαίνεται ότι εντός των προσεχών ημερών έχουν δρομολογηθεί σημαντικές σε μέγεθος και προέλευση ομολογιακές εκδόσεις. Η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών για την έκδοση δεκαπενταετίας στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας, με την Αlpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν με εκδόσεις Tier II. Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται η αναχρηματοδότηση των ομολογιακών εκδόσεων της Frigoglass, ενώ σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, βρίσκονται η Lamda Development, η ΔΕΗ και η Motor Oil. Η τελευταία ημέρα του μήνα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 30% του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος”.

Υπενθυμίζεται ότι από 27/01/2020, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 77.654.850 δικαιώματα (ΑΒΑΞΔ) της εταιρείας Άβαξ συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 27/01/2020, έως και 05/02/2020, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,2575. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 27/01/2020 έως και 10/02/2020.

Από 27/01/2020, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 8/863/10.01.2020 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της “ELTRAK CP LIMITED” για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς επί των μετοχών της Ελτράκ, παύει η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.