ΑΓΟΡΕΣ

Επιφυλακτικό κλίμα στην Ευρώπη, αλλαγές προσήμων στο Χ.Α.

Επιφυλακτικό κλίμα στην Ευρώπη, αλλαγές προσήμων στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Επιφυλακτικό κλίμα, αρνητικά πρόσημα και απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, είναι τα χαρακτηριστικά για τη σημερινή συνεδρίαση στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές αναμένουν την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, την Τρίτη, στο ελβετικό θέρετρο Νταβός.

Η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη επιχειρηματικότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο των ηγετών και επιχειρηματικών στελεχών που θα παρακολουθήσουν τη σύνοδο, ενώ στην ατζέντα των θεμάτων θα περιλαμβάνονται ζητήματα όπως το παγκόσμιο εμπόριο και η γεωπολιτική αστάθεια.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, για τη μηνιαία συνεδρίαση του Eurogroup.

Κλειστή θα παραμείνει η Wall Street, λόγω της “Martin Luther King Day”.

Εν τω μεταξύ, κατά 0,2% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ήταν 0,1% υψηλότερα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης αναλώνεται σε κίνηση ιδιαίτερα στενού εύρους και σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, χωρίς να απειλεί την στήριξη στις 930 μονάδες, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 935,91 (+0,18%) και 932,14 μονάδων (-0,22%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 21 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Στα, μέχρι στιγμής, χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η επιφυλακτική εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Από τις μετοχές του FTSE25, ξεχωρίζουν θετικά οι Eurobank (+1%), Ελλάκτωρ (+1,71%), Ελ. Πετρέλαια (+1,07%) και Μυτιληναίος (+2,28%), ενώ από τις μετοχές που υποχωρούν, μόνο η Aegean Airlines (-1,02%) καταγράφει απώλειες που ξεπερνούν την μία ποσοστιαία μονάδα.

το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη με θετικό πρόσημο και ει δυνατόν, υψηλότερα των 938 μονάδων.