ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιστορικά υψηλά οι διεθνείς αγορές - Αδύναμη η ανοδική κίνηση στο Χ.Α.

Σε ιστορικά υψηλά οι διεθνείς αγορές - Αδύναμη η ανοδική κίνηση στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

 

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, στο κλίμα αισιοδοξίας που έχει διαμορφώσει από τα μέσα της εβδομάδας η ολοκλήρωση της “πρώτης φάσης” της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας και παίρνοντας ώθηση από τα καλά στοιχεία ανάπτυξης στην Κίνα.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε 1%, κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό και στις 424,56 μονάδες. Στην εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης σημείωσε κέρδη 1,3%, συμπληρώνοντας πέντε ανοδικές εβδομάδες, στις τελευταίες έξι.

Ο δείκτης EuroStoxx 50 έκλεισε την Παρασκευή με κέρδη 0,90%, στις 3.808,26 μονάδες.

“Δεν υπάρχει αρκετή πρόοδος ώστε να μπορεί να μπει στην τελική ευθεία ο επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021 - 2027”, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος προέβλεψε ότι θα υπάρξει μία μακρά διαπραγματευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, “κατ΄ αρχάς θα πρέπει να ανταλλαγούν απόψεις μεταξύ ειδικών ως προς τις διαφορετικές θέσεις των χωρών -  μελών της ΕΕ και κατόπιν ο ίδιος θα βολιδοσκοπήσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εάν θα υπάρξει μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το θέμα, για την οποία διπλωμάτες εικάζουν ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου”.

Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι δείκτες στη Wall Street.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% στις 29.348,10 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,39% στις 3.329,62 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,34% στις 9.388,94 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,8%,  συμπληρώνοντας δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 2%, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Το πιο εντυπωσιακό σερί κατέγραψε, ωστόσο, ο τεχνολογικός Nasdaq με συνολικά κέρδη 2,3% , συμπληρώνοντας έξι διαδοχικές εβδομάδες ανόδου.

Την Δευτέρα οι αγορές στην Αμερική θα παραμείνουν κλειστές λόγω εθνικής εορτής (Martin Luther King day).

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής το πετρέλαιο.

Το συμβόλαιο αργού WTI, παραδόσεως Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε οριακά 0,03% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 58,54 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα, το Brent Μαρτίου πρόσθεσε 0,36% και έκλεισε στα 64,85 δολάρια το βαρέλι, στο ICE Futures του Λονδίνου.

Σε εβδομαδιαία βάση τα συμβόλαια κατέγραψαν πτώση 0,9% και 0,2% αντίστοιχα.

Με κέρδη τερμάτισε τις συναλλαγές ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου, κερδίζοντας 0,63% και κλείνοντας στα 1.560,30 δολάρια ανά ουγκιά. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός κέρδισε περίπου 20 σεντς, συμπληρώνοντας την τέταρτη εβδομάδα κερδών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 1,15% για τον γενικό δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, σημείωσε κέρδη 2,51%.

Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, χαρακτηρίζονται από την καθυστερημένη ενεργοποίηση των λίγων αγοραστών, τις σχετικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, την επιφυλακτική εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των “buyers” σε τίτλους που, θεωρητικά, “έχουν μείνει πίσω”, αλλά και το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας την έλλειψη “φρεσκάδας” στην εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, όταν την ίδια ώρα οι διεθνείς αγορές, με επικεφαλής την Wall Street, καταγράφουν συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “στάση θετικής αναμονής διατηρεί η εγχώρια αγορά, καθώς δεν δείχνει να έχει το δυναμισμό να κατακτήσει νέα υψηλότερα επίπεδα και οι εμπλεκόμενοι κάνουν περισσότερο συντήρηση δυνάμεων, μέχρι το επόμενο ‘μεγάλο’ νέο. Επί του παρόντος οι αποτιμήσεις φαίνονται ‘γεμάτες’, με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά και ενδεχομένως η επενδυτική κοινότητα να επιθυμούσε ένα ‘τσεκάρισμα’ των προσδοκιών με την πραγματικότητα. Αυτό θα συμβεί με την ανακοίνωση των πρώτων ετήσιων αποτελεσμάτων, τα οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τα μέσα Φεβρουαρίου (13/2 Coca Cola HBC). Από το μέτωπο των εταιρικών πράξεων και των εξαγορών τα νέα επίσης δεν βοηθούν στο να υπάρξει κάποια καταλυτική εξέλιξη. Η αγορά παίρνει δυνάμεις κυρίως από το εξωτερικό και από ένα περιορισμένο αλλά σταθερά επιλεκτικό ενδιαφέρον”.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, “Από την Δευτέρα έως και την Παρασκευή θα τρέξει η περίοδος υπολογισμού της μέσης σταθμισμένης τιμής των μετοχών του ΟΠΑΠ, για τους μετόχους που επιθυμούν να πάρουν μετοχές αντί μερίσματος. Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου οι μέτοχοι της Jumbo καλούνται σε έκτακτη γενική συνέλευση να εγκρίνουν την διανομή μικτού μερίσματος 0,282 ευρώ ανά μετοχή, εκ των οποίων τα 0,22 θα διανεμηθούν στους μετόχους ως προμέρισμα και το υπόλοιπο μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων στην τακτική γ.σ. την Άνοιξη. H αποκοπή του μερίσματος θα γίνει την επομένη της συνέλευσης στις 22 Ιανουαρίου”.

Στην Αθήνα φτάνουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών για τριήμερες επαφές με τα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ειδικότερα, έως τον Ιούλιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί δύο μεταμνημονιακές αξιολογήσεις (5η και 6η), να ληφθούν οι αποφάσεις για τα ANFAs και SMPs και να τεθεί επισήμως στους Ευρωπαίους εταίρους το αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα έχει ως συμμάχους τόσο τον ρυθμό ανάπτυξης, όσο και τις αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει την αυλαία των πιστοληπτικών αξιολογήσεων της Ελλάδας για το 2020, καθώς είναι προγραμματισμένη η πρώτη ανακοίνωση από την Fitch (“BB-“ σταθερή προοπτική για το αξιόχρεο της χώρας).