ΑΓΟΡΕΣ

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, εναλλαγές προσήμων στο Χ.Α.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, εναλλαγές προσήμων στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα νέα από την Κίνα, τις οικονομικές ειδήσεις που ανακοινώνονται, αλλά και τα αποτελέσματα που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, κατά 6,9% ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ανεβάζοντας ταχύτητα μετά την άνοδο κατά 6,2% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Την ίδια ώρα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,1% την περασμένη χρονιά, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά στο πιο χαμηλό σημείο από το 1990.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμησή της για άνοδο των τιμών καταναλωτή, στην ευρωζώνη, κατά 1,3% σε ετήσια βάση, τον τελευταίο μήνα του 2019.

Η Eurostat επιβεβαίωσε επίσης ότι οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά στις 19 χώρες του ευρώ κατά 0,3% σε μηνιαία βάση.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης και λίγο πριν διακοπούν οι συναλλαγές, προκειμένου να λήξουν τα συμβόλαια Ιανουαρίου στην αγορά παραγώγων, ο γενικός δείκτης αναλώνεται σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, το ενδιαφέρον δείχνει απόλυτα επιλεκτικό, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 934,06 (+0,21%) και 930,61 μονάδων (-0,16%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 21,5 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων κινείται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, αξιοσημείωτες μεταβολές σημειώνουν μόνο οι τίτλοι του Fourli (+1,05%) και της TITC (-1,04%) και αυτό αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά, όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης.

Προσοχή μετά τις 14.00, όταν και θα έχουν λήξει τα συμβόλαια Ιανουαρίου στην αγορά παραγώγων, όπου δεν αποκλείεται η αγορά να δώσει περισσότερα δείγματα διαθέσεων, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.

Επίσης, προσοχή χρειάζονται οι τίτλοι χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, οι οποίοι στη σημερινή συνεδρίαση, κινούνται προς υψηλότερες αποτιμήσεις, κόντρα στο γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα.