ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Χαφτάρ - Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια

Στην Αθήνα ο Χαφτάρ - Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια - Κεντρική Εικόνα

Στην Αθήνα έφθασε ο στρατάρχης της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, υπό άκρα μυστικότητα, καθώς η άφιξή του στην πρωτεύουσα δεν ανακοινώθηκε, για λόγους ασφαλείας, για συνομιλίες με την ελληνική πλευρά πριν μεταβεί στο Βερολίνο.

Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει απόψε στην Αθήνα ιδιωτική συνάντηση με τον Λίβυο στρατιωτικό, ενώ ο Χαφτάρ αναμέται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη μία το μεσημέρι στη Βουλή, σε μια προσπάθεια συντονισμού εν όψει της διάσκεψης.

Σημειώνεται ότι ο Λίβυος στρατιωτικός φθάνει στην Αθήνα μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Ικανοποίηση Μέρκελ για την εκεχειρία

Από την πλευρά της, η  καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την πρόθεση που επέδειξε ο στρατιωτικός διοικητής Χαλίφα Χάφταρ να δεσμευτεί στην εκεχειρία στη Λιβύη και είπε ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου την Κυριακή πρέπει να επιχειρηθεί να επιβληθεί εκ νέου το εμπάργκο όπλων.

"Είναι έναν καλό μήνυμα που δηλώνει πρόθυμος να διατηρήσει την εκεχειρία" επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

"Στη διάσκεψη της Λιβύης πρέπει πάνω απ' όλα να δούμε ότι το εμπάργκο όπλων εφαρμόζεται ξανά, το οποίο έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως δυστυχώς δεν τηρείται" σημείωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.