ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα, παρά τις πιέσεις

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα, παρά τις πιέσεις - Κεντρική Εικόνα

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων διατηρήθηκαν στα χθεσινά επίπεδα παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν εξαιτίας των εκτεταμένων ρευστοποιήσεων που παρατηρήθηκαν.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 1,39% και η απόδοση του 5ετούς τίτλου αυξήθηκε οριακά στο 0,50% από 0,49%.

Ανάλογες τάσεις επικράτησαν και στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς το κλίμα που διαμορφώνεται, τόσο στην οικονομία όσο και στο γεωπολιτικό πεδίο, ευνοεί τις επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου και λιγότερο τα ομόλογα.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Yves Mersch, δήλωσε σήμερα ότι τόσο η ανάπτυξη, όσο και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη φαίνεται να σταθεροποιούνται μετά από την υποχώρηση τους πέρυσι, δικαιώνοντας έτσι τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ ενέκρινε μια σειρά μέτρων στήριξης τον Σεπτέμβριο, παρά τις έντονες αντιθέσεις που είχαν διατυπωθεί στο εσωτερικό της, επιδιώκοντας να τονώσει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 43 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 25ετές ομόλογο με 17 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,39% από 1,37% χθες, έναντι -0,20% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,59% από 1,56%.

Στην αγορά, σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1126 δολάρια από 1,1133 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η διατήρηση του ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος επηρεάζει αρνητικά τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Θετικά επηρέασε τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τον χαρακτηρισμό της Κίνας ως χώρας που χειραγωγεί το νόμισμά της, ενισχύοντας την πιθανότητα ότι αύριο θα υπογραφεί το πρώτο μέρος της εμπορικής συμφωνίας.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,247%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,324%, στο 3μηνο στο -0,389% και στον μήνα στο -0,460%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1115 δολάρια.