ΑΓΟΡΕΣ

Ελεγχόμενες απώλειες σε Ευρώπη και Χ.Α.

Ελεγχόμενες απώλειες σε Ευρώπη και Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα και ελεγχόμενες απώλειες κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αναμένοντας την υπογραφή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ γνωστοποίησε πως η Κίνα αφαιρείται από τον κατάλογο των κρατών, τα οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί ότι χειραγωγούν τα νομίσματά τους.

Από την άλλη, “το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να σκαρφαλώσει τους επόμενους μήνες σε νέα ιστορικά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 257 τρισ. δολάρια”, εκτιμά το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).

Το ποσό ανέρχεται σε περίπου 32.500 δολάρια για κάθε έναν από τους 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και είναι πάνω από 3,2 φορές μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Στις ώριμες αγορές το συνολικό χρέος ξεπερνάει πλέον τα 180 τρισ. δολάρια, ή το 383% του συνολικού ΑΕΠ των χωρών αυτών. Στις αναδυόμενες αγορές είναι διπλάσιο από τα επίπεδα του 2010, στα 72 τρισ. δολάρια.

Εν τω μεταξύ, μόνο το δημόσιο χρέος αναμένεται να ξεπεράσει τα 70 τρισ. δολάρια.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να περιστρέφεται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, με απόλυτα οριακές απώλειες, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 921,82 (+0,26%) και 916,41 μονάδων (-0,32%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 23,5 εκατ., από τα οποία τα 2,9 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι Εθνική (+1,03%), ΑΔΜΗΕ (+1,69%), 3E (+1,66%), ΕΥΔΑΠ (+2,77%) και Μυτιληναίος (+1,12%), ενώ σχετικές πιέσεις σημειώνονται σε Πειραιώς (-1,27%), Lamda Development (-2,69%), Jumbo (-1,43%) και TITC (-2,16%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη με θετική ημερήσια μεταβολή και η αύξηση του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών, ενώ προβληματίζει η παραμονή του τζίρου στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.