ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Η προσοχή στην κίνηση επιμέρους τίτλων

Χ.Α.: Η προσοχή στην κίνηση επιμέρους τίτλων - Κεντρική Εικόνα

 

Με αρνητικά πρόσημα και μικρές απώλειες, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, παρόλο που φαινόταν να αποκλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τίθενται η ιρανική χαλυβουργία, οι κλάδοι κατασκευών, μεταποίησης, υφασμάτων και εξόρυξης, καθώς και οκτώ ηγέτες του καθεστώτος.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 υποχώρησε 0,12% στις 419,14 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,17% τερμάτισε τις συναλλαγές και ο EuroStoxx 50, στις 3.789,52 μονάδες.

Υποχώρηση των δεικτών και στη Wall Street, καθώς κατέβασε ταχύτητα η απασχόληση στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση τόσο με τον Νοέμβριο, όσο και με τον Οκτώβριο.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,46% στις 28.823,77 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,29% στις 3.265,35 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,27% στις 9.178,86 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο Νάνσι Πελόζι έδωσε την Παρασκευή το “πράσινο φως”, για να διαβιβαστεί το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα, ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου να ξεκινήσει η δίκη του με το αίτημα της καθαίρεσης.

“Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιούν εξαμηνιαίες συζητήσεις, με στόχο να προωθούνται μεταρρυθμίσεις στις δυο χώρες και να επιλύονται διαφορές”, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

“Οι διαπραγματεύσεις θα ανακοινωθούν στις 15 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της υπογραφής της ‘Φάσης 1’ της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, ωστόσο θα είναι ξεχωριστές από μια δεύτερη φάση των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Της προσπάθειας ηγούνται ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου Χε” σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Απώλειες κατέγραψε το πετρέλαιο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω της διαφαινόμενης αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή και των στοιχείων που ανακοινώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα και έδειξαν αύξηση των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,87% και έκλεισε στα 59,04 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τις απώλειές του σε επίπεδο εβδομάδας στο 6,4%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση για το πετρέλαιο από τον περασμένο Ιούλιο.

Ανάλογη πορεία κατέγραψε και το συμβόλαιο Μαρτίου για το αργό τύπου Brent, το οποίο υποχώρησε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κατά 0,6% και τερμάτισε τις συναλλαγές στα 64,98 δολάρια το βαρέλι, με την εβδομαδιαία πτώση να διαμορφώνεται στο 5,3%.

Ανοδικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής ο χρυσός, με το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το πολύτιμο μέταλλο να τερματίζει τελικά την ημέρα 0,37% υψηλότερα, στα 1.560,10 δολάρια η ουγκιά. Σε εβδομαδιαία βάση ο χρυσός κατέγραψε κέρδη 0,5%, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής, έδωσε κέρδη 0,38% για τον γενικό δείκτη, ενώ στο ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,07%.

Η άρνηση του Χ.Α. να κινηθεί χαμηλότερα των 900 μονάδων, φαίνεται να έχει “στρεσάρει” τους πωλητές, οι οποίοι στο μέσον της συνεδρίασης δεν έχουν τις δυνάμεις να ωθήσουν με δύναμη τις αποτιμήσεις χαμηλότερα.

Από την άλλη πλευρά πάντως και η περαιτέρω ανέλιξη τιμών δεν φαίνεται να είναι εύκολη. Η ανοδική διαφυγή από τα “απάτητα” επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών, δεν θα είναι “περίπατος”, καθώς ο γενικός δείκτης θα χρειαστεί αγοραστικό πάθος και όγκους συναλλαγών που θα απορροφούν την προσφορά από τους πρόσφατους κερδισμένους και τους εγκλωβισμένους παλαιότερων ετών.

Σε αυτή την περίπτωση, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό που θέλει το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε κινήσεις επιμέρους τίτλων, ακόμα και αν οι δείκτες συνεχίσουν να δείχνουν σχετικά “δυσκίνητοι”.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “οι κεφαλαιοποιήσεις έφθασαν τα 62 δισ. ευρώ και πολλές από τις εισηγμένες δεν έχουν το απαραίτητο θεμελιώδες υπόβαθρο για να ακολουθήσουν το ράλι. Η αποτίμηση της αγοράς δεν είναι φθηνή και κινείται για το 2020 στις 16 φορές τα κέρδη, γεγονός το οποίο επιβάλλει διαχειριστικά μια πιο επιλεκτική στάση”.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, “η ερχόμενη εβδομάδα έχει στην ατζέντα το πρώτο δείγμα γραφής αποτελεσμάτων για το 4ο τρίμηνο του 2019, στις ΗΠΑ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το σύνολο των εταιρειών του S&P 500 αναμένουν μείωση κερδών ανά μετοχή το Q4:19 κατά 3,6%. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται JP Morgan και Citi την ερχόμενη Τρίτη 14/1, Bank of America, Alcoa, Goldman Sachs και BlackRock την Τετάρτη 15/1 και Morgan Stanley (16/1)”. Υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη Πέμπτη η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα μικτού μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή. Την προσεχή Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών, για τον πρώτο μήνα του έτους.