ΑΓΟΡΕΣ

Eνισχύονται οι τιμές των ομολόγων

Διευρύνεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων - Κεντρική Εικόνα

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ακολουθώντας την τάση που επικράτησε στις ευρωπαικές αγορές.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,35% απο το 1,40% που κυμαίνονταν χθες και η απόδοση του 5ετούς τίτλου διατηρήθηκε στο 0,48%.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων μειώθηκαν σήμερα, αλλά παρέμειναν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι φόβοι για σύγκρουση στη Μέση Ανατολή υποχωρούν, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέψουν την προσοχή τους στο μέτωπο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, όπου η συμφωνία της πρώτης φάσης αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα. Η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μπορεί να επηρέασε αρνητικά την ανάκαμψη της παγκόσμιας είχε ευνοήσει όμως τα ομόλογα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπμ, δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για τη δεύτερη φάση των συνομιλιών θα ξεκινήσουν αμέσως μετά, αν και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα προτιμά να περιμένει μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 41 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 7 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,36%, από 1,39% χθες, έναντι -0,23% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,59%, από 1,62%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1114 δολάρια, από 1,1104 δολάρια που άνοιξε η αγορά.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,267%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,344%, στο 3μηνο στο -0,415 % και στο μήνα στο -0,464%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1091 δολάρια.