ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Τα ηνία της τάσης στις διεθνείς αγορές

Χ.Α.: Τα ηνία της τάσης στις διεθνείς αγορές - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα, πλην Λονδίνου, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, μετά το αμερικανικό χτύπημα κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, που οδήγησε στον θάνατο τον Κασέμ Σουλεϊμανί, τον Ιρανό υποστράτηγο των Φρουρών της Επανάστασης.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 υποχώρησε 0,33%, στις 418,33 μονάδες, με τον Eurostoxx 50 να χάνει 0,52% και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στις 3.773,37 μονάδες.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στη Wall Street, λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών, δίνοντας αφορμή για διόρθωση μετά τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,81% στις 28.634,88 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,71% στις 3.234,85 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,79% στις 9.020,77 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,1%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,2%, ενώ αντίθετα ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με εβδομαδιαία κέρδη 0,2%.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε την Παρασκευή το πετρέλαιο, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή αύξηση των τιμών, μετά την κλιμάκωση της έντασης στην Μέση Ανατολή.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο κατά 3,06% και έκλεισε στα 63,05 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κινηθεί νωρίτερα ακόμη και πάνω από τα 64 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση έγραψε κέρδη 2,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και το αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο Μαρτίου να ενισχύεται κατά 3,55% και να τερματίζει τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 68,60 δολάρια, έχοντας προηγουμένως αναρριχηθεί έως τα 69,50 δολάρια το βαρέλι. Για την εβδομάδα, το Brent έγραψε κέρδη της τάξης του 2,6%.

Σημαντική η άνοδος και για τον χρυσό.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άλμα κατά 1,59% και έκλεισε στα 1.552,40 δολάρια, διευρύνοντας την εβδομαδιαία άνοδό του στο 2,3% και καταγράφοντας τη δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,05% για τον γενικό δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε απώλειες 2,10%, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία που παρουσιάζει το τραπεζικό ταμπλό εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, είναι περισσότερο από πασιφανές ότι ο πρώτος λόγος για την δημιουργία κλίματος και διαθέσεων στο Χ.Α., μεταφέρεται στις διεθνείς αγορές, ενώ αυξημένους προβληματισμούς δημιούργησε η απόσυρση των αγοραστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, στην πρώτη επιδείνωση του κλίματος”.

Από εκεί και πέρα, οι κρίσιμες ημερομηνίες στην ατζέντα της χρονιάς που ξεκίνησε είναι οι εξής:

20 Ιανουαρίου: Έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο των θεσμών για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Eurogroup

17 Φεβρουαρίου: Συνεδρίαση Eurogroup.

24 Φεβρουαρίου: Η Fitch αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας.

27 Φεβρουαρίου: Αναμένεται η δημοσίευση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν που συνοδεύεται από ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου: Κομισιόν και ΕΚΤ ολοκληρώνουν την αλλαγή της τεχνικής εργασίας την οποία τους ανέθεσε το Eurogroup, αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα.

6 Μαρτίου: Οι πρώτες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019. Την ίδια ημέρα ο οίκος αξιολόγησης Scope ανακοινώνει την ετυμηγορία του για την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

16 Μαρτίου: Eurogroup

20 Μαρτίου: Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για την έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

13 -  19 Απριλίου: Η εαρινή Σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

23 Απριλίου: Η Eurostat ανακοινώνει τα στοιχεία για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019.

24 Απριλίου: Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από Standard & Poor’s και DBRS.

30 Απριλίου: Λήγει η ισχύς του σημερινού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

8 Μαϊου: Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s.

18 Μαϊου: Συνεδριάζει το Eurogroup.

4 Ιουνίου: Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2020.

11 Ιουνίου: Συνεδριάζει το Eurogroup.

17 Ιουνίου: Αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Scope.

24 Ιουλίου: Αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch.

23 Οκτωβρίου: Αξιολόγηση από Standard & Poor’s και DBRS.

6 Νοεμβρίου: Σειρά της Moody’s να αξιολογήσει το ελληνικό αξιόχρεο.

4 Δεκεμβρίου: Η τελευταία αξιολόγηση για το 2020, από τη Scope.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι από 07/1/2020, οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2019, €0,25 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,2375 ανά μετοχή).

Επίσης, αξίζει υπενθύμισης ότι την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 14 Απριλίου 2020.