ΑΓΟΡΕΣ

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χ.Α.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, επιλεκτικό ενδιαφέρον στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και αξιοσημείωτα κέρδη κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να επιμένουν στο κλίμα αισιοδοξίας που έχει διαμορφώσει η αρχική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας στο εμπόριο και ταυτόχρονα να παρακολουθούν τις οικονομικές ειδήσεις που δημοσιεύονται, χωρίς να επηρεάζονται από τυχόν αρνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτές, “σε ιστορικό ρεκόρ έφτασε η απασχόληση στη Γερμανία την περασμένη χρονιά, καθώς η μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και η αυξημένη ροή εισερχόμενων μεταναστών αντιστάθμισαν τη δημογραφικές αλλαγές”, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ο αριθμός των ανθρώπων με εργασία ενισχύθηκε κατά 402.00, ή 0,9%, φτάνοντας στα 45,3 εκατομμύρια, παρά την πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη πέρυσι. Το 2018 είχε αυξηθεί κατά 1,2%.

Ο τομέας των υπηρεσιών κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο, με 319.000 περισσότερους εργαζομένους. Στη μεταποίηση προστέθηκαν 59.000 εργαζόμενοι, ενώ στις κατασκευές 36.000.

Από την άλλη, συρρικνώθηκε περαιτέρω η μεταποίηση στη Γερμανία τον περασμένο μήνα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο δείκτης PMI της IHS Markit, όσον αφορά τον τομέα της μεταποίησης, διολίσθησε στις 43,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, από το υψηλό πέντε μηνών του Νοεμβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς υψηλότερο από την προκαταρκτική εκτίμηση για 43,4 μονάδες, αλλά ήταν χαμηλότερο από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Σε συρρίκνωση βρέθηκε η μεταποίηση της ευρωζώνης για 11ο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit. Ο τελικός δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 46,3 μονάδες, από 46,9 τον Νοέμβριο. Ήταν ωστόσο υψηλότερος από την προκαταρκτική εκτίμηση για 45,9 μονάδες.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, η εικόνα δείχνει χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα και η όποια προσπάθεια ανόδου, περιορίζεται σε κινήσεις των αγοραστών που αφορούν επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 920 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 916,11 (-0,06%) και 925,10 μονάδων (+0,92%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 16 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο παραμένει μόνο ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,42%) και της Εθνικής (-0,07%), όμως την διαφορά κάνουν οι Πειραιώς (+1,94%), ΑΔΜΗΕ (+3,88%), Viohalco (+2,22%), 3E (+1,09%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,06%), ΔΕΗ (+2,91%), Ελλάκτωρ (+4,94%), ΕΧΑΕ (+1,94%), Lamda Development (+1,46%), Fourlis (+1,90%), Μυτιληναίος (+2,15%), Σαράντης (+1,88%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,44%).

Σαφώς πιο επιφυλακτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όμως δεν αποκλείεται σημαντική καλυτέρευση των δεδομένων, καθώς σημειώνεται σταδιακή “αφύπνιση” των αγοραστών, σε όλο και περισσότερους τίτλους.