ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα καταβληθούν οι πρώτες συντάξεις του 2020 - Ποιες αλλαγές έρχονται

Πότε θα καταβληθούν οι πρώτες συντάξεις του 2020 - Ποιες αλλαγές έρχονται - Κεντρική Εικόνα

Από την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου του 2020 στους δικαιούχους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου του 2020.

Αναλυτικά:

Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλουν την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 τις συντάξεις .Την ίδια μέρα θα καταβάλει και ο ΟΠΕΚΑ τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Ενώ το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 τις συντάξεις. Την ημέρα αυτή θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Τέλος επισημαίνεται πως το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλει την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020 τις επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου 2020.

Τι αλλάζει από το επόμενο έτος

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να φέρει κάποιες σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Αυτές μεταξύ άλλων θα αφορούν: αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν 33 έτη ασφάλισης και άνω, αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις λόγω της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές περικοπές του τρίτου Μνημονίου, στο νέο σύστημα εισφορών για επαγγελματίες, στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων στη θέση της «13ης σύνταξης» αλλά και στη μείωση της «ποινής» για όσους συνταξιούχους εργάζονται.