ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Προσπάθεια αντίδρασης, με χαμηλωμένο τζίρο

Χ.Α.: Προσπάθεια αντίδρασης, με χαμηλωμένο τζίρο - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επικρατούν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε νέο ιστορικό υψηλό.

Εν τω μεταξύ, περισσότερο προσωπικό προσέλαβαν οι Βρετανοί επιχειρηματίες, τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται αυξήθηκε κατά 24.000, φτάνοντας στα 32,8 εκατ. το παραπάνω τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση κατά 10.000. Το ποσοστό απασχόλησης ανήλθε σε ιστορικό υψηλό, στο 76,2%, ενώ ο αριθμός των ατόμων που δεν έχει εργασία υποχώρησε κατά 13.000, στα 1,281 εκατ.

Άνοδο σημείωσε το εμπορικό, εποχικά μη προσαρμοσμένο, πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ενημέρωσε ότι το εμπορικό πλεόνασμα των 19 χωρών της ευρωζώνης ενισχύθηκε στα 28 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 13,2 δισ. έναν χρόνο πριν. Οι εξαγωγές έκαναν άλμα 4,1% ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 3,2%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα ανέμεναν εμπορικό πλεόνασμα 17 δισ. ευρώ.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα ήταν 24,5 δισ., καταγράφοντας ανοδική κίνηση από τα 18,7 δισ. του Σεπτεμβρίου.

“Η μεταβατική περίοδος του ‘Brexit’ και τα μηνύματα από τον Βρετανό πρωθυπουργό για μη παράταση της πέρα από τα τέλη του 2020, φέρνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ ξανά σε θέσης μάχης”. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Σαμπίν Γουέιαντ, “η στάση του Τζόνσον οδηγεί το μπλοκ σε ανάλογα σχέδια”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της σημερινής συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες επιχειρούν προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, έστω και αν έχουν υποχωρήσει σχετικά από τα, μέχρι στιγμής, υψηλά ημέρας, ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 885 μονάδων, έχοντας κινηθεί μεταξύ 880,68 (-0,01%) και 887,66 μονάδων (+0,78%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 37,5 εκατ., από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι ΑΔΜΗΕ (+2,95%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,74%), ΔΕΗ (+5,76%), ΕΧΑΕ (+2,32%), Σαράντης (+1,23%), Lamda Development (+1,83%, ενώ καλύφθηκε πλήρως η Α.Μ.Κ. των 650 εκατ.) και TITC (+2,75%).

Από τις μετοχές που υποχωρούν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-1,03%), Cenergy Holdings (-1,87%) και Ελλάκτωρα (-1,96%).

Για τον γενικό δείκτη, παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 890 μονάδων.