ΑΓΟΡΕΣ

Εμπορικός πόλεμος: Πλήγμα στις διεθνείς αγορές από την μείωση των κινεζικών εξαγωγών

Ανάκαμψη των διεθνών αγορών - Καθησυχάζει η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ του G7 - Κεντρική Εικόνα

Κατήφεια επικρατούσε σήμερα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας τόνισαν τη ζημιά από τον 17μηνο εμπορικό πόλεμο και επανέφεραν την προσοχή στην κρίσιμη ημερομηνία της 15ης Δεκεμβρίου για την επιβολή δασμών.

Μοναδική εξαίρεση η στερλίνα που ανήλθε σε υψηλό επτά μηνών έναντι του δολαρίου ενόψει των εκλογών της Πέμπτης, τις οποίες αναμένεται να κερδίσουν με άνεση οι Συντηρητικοί.

Οι αγορές είχαν κλείσει σε θετικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ καθησύχασαν τους επενδυτές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και οδήγησαν τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε κέρδη 0,8%, με την άνοδο αυτή, ωστόσο, να επιβραδύνεται καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Αυτή την εβδομάδα επίκεινται κάποια σημαντικά γεγονότα --την Τετάρτη συνεδριάζει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ενώ την Πέμπτη η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ έχει την πρώτη της συνεδρίαση πολιτικής, την ίδια ημέρα με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στην προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου που έχουν ορίσει οι ΗΠΑ για την επιβολή νέων δασμών στην Κίνα, κύριως σε καταναλωτικά προϊόντα όπως κινητά τηλέφωνα και παιχνίδια. Ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου δήλωσε την Παρασκευή ότι η προθεσμία συνεχίζει να ισχύει, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ικανοποιημένος από την πορεία των εμπορικών συνομιλιών με την Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών υποχώρησε κατά 0,2%, έχοντας σημειώσει άλμα 1% την Παρασκευή. Ο γαλλικός CAC 40 --που επλήγη την περασμένη εβδομάδα από τους φόβους για την επιβολή αμερικανών δασμών σε εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας όπως το κρασί και οι τσάντες-- υποχώρησε κατά 0,5%.

Ο ευρωπαϊκός ενεργειακός κλάδος ήταν αυτός που κατέγραφε σήμερα τις μεγαλύτερες απώλειες, υποχωρώντας νωρίτερα σχεδόν κατά 1%, καθώς η μετοχή της Tullow Oil κατακρημνίστηκε, σημειώνοντας βουτιά 60% σε χαμηλό 19 ετών, λόγω προβλημάτων στις βασικές παραγωγικές της εγκαταστάσεις στη Γκάνα και της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου της.

Η Ασία, ωστόσο, κατάφερε να σημειώσει μικρά κέρδη, με τον ιαπωνικό Nikkei να ενισχύεται κατά 0,33% και τον δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας να σημειώνει άνοδο 0,15%.

Οι αγορές σε μεγάλο βαθμό κινούνται με βάση την υπόθεση ότι η επιβολή των δασμών της 15ης Δεκεμβρίου θα ακυρωθεί ή θα αναβληθεί, δεδομένου ότι ο Τραμπ δεν θέλει να ρισκάρει ένα μαζικό ξεπούλημα στις μετοχές στο τέλος της χρονιάς.

Οι ανησυχίες για τη ζημιά που υφίσταται η παγκόσμια οικονομία λόγω του εμπορικού πολέμου αναβίωσαν ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων από την Κίνα που έδειξαν ότι οι εξαγωγές της μειώθηκαν για τέταρτο συνεχή μήνα τον Νοέμβριο.

Οι μετοχές στην Κίνα κατέγραψαν πτώση 0,2%, με τις απώλειές τους να περιορίζονται από την αύξηση των εισαγωγών που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που λαμβάνει το Πεκίνο βοηθούν να τονωθεί η ζήτηση.

Το αμερικανικό δολάριο, που ανέκαμψε την Παρασκευή ύστερα από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 10 μηνών, σημείωσε σήμερα οριακή πτώση έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων και του ευρώ, στο 1,107 δολάριο.

Τα ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ μετρίασαν τους φόβους για επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που είχαν τροφοδοτήσει μια σειρά από αδύναμα στοιχεία για την επιχειρηματική και την καταναλωτική δραστηριότητα.

Η βρετανική λίρα σημείωσε άνοδο σε νέο υψηλό 7 μηνών στο 1,3180 δολάριο καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε νίκη του Συντηρητικού Κόμματος --και πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο-- στις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης.