ΑΓΟΡΕΣ

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, προς νέα βραχυπρόθεσμα χαμηλά το Χ.Α.

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, προς νέα βραχυπρόθεσμα χαμηλά το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα και ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις Πεκίνου-Ουάσιγκτον δεν έχουν ακόμη οδηγήσει σε συμφωνία "Πρώτης Φάσης", ενώ στις 15 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η εφαρμογή νέων δασμών των ΗΠΑ σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά και προϊόντα αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων.

Στην Ευρώπη, η εβδομάδα θεωρείται κομβική για την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου, με τους Βρετανούς πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες την Πέμπτη για την εκλογή νέας Βουλής των Κοινοτήτων και κυβέρνησης.

Σε αυτό το περιβάλλον τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed το διήμερο 11 - 12/12, συνεδριάζουν για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους για "δράση" εάν και εφόσον χρειασθεί.

Εν τω μεταξύ, στα 20,6 δισ. ευρώ ανήλθε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Οκτώβριο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, από 19,2 δισ. τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ενισχύεται το κλίμα μεταξύ των επενδυτών στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, καθώς ο δείκτης εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Sentix κινείται ανοδικά, στις 0,7 μονάδες. Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί υψηλό επτά μηνών, ξεπερνώντας τις προβλέψεις για -4,9 μονάδες.

“H ευρωπαϊκή αγορά repo μπορεί να γλίτωσε την αναταραχή την οποία έζησε το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα φέτος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ήρεμα”.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, “η αγορά των 8 τρισ. ευρώ γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένη, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Αν και αυτό δεν έχει προκαλέσει κάποιο πρόβλημα ακόμη, ενισχύει τον κίνδυνο να μη ρέουν σωστά μέσω του συστήματος τα μετρητά, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της BIS. Αυτό είναι που προκάλεσε χάος στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου πριν από τρεις μήνες. Οι πράξεις repos, η επαναγορά συμφωνιών όπου τα ομόλογα χρησιμοποιούνται ως εγγύηση (collateral) για βραχυπρόθεσμα δάνεια, είναι βασικές για την ευρύτερη αγορά προϊόντων σταθερού εισοδήματος. Η Fed αναγκάστηκε να αναλάβει δράση για να καλμάρει την αμερικανική αγορά repo, μετά την άνοδο των επιτοκίων στα μέσα Σεπτέμβρη. Κάποιοι φοβούνται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί αργότερα αυτόν τον μήνα, όταν οι ανάγκες ρευστότητας στο τέλος της χρονιάς θα ασκήσουν νέα πίεση”.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη να έχει κινηθεί, κατά κύριο λόγο, με αρνητικό πρόσημο και να δοκιμάζει τιμές κοντά στο όριο των 860 μονάδων, ενώ στα γνωστά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 873,37 (+0,02%) και 863,35 μονάδων (-1,13%), ενώ ο τζίρος φθάνει στα 27 εκατ., από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Πολύ κακή η εικόνα σε όλο το εύρος του ταμπλό, με τις πτωτικές μετοχές (82) να είναι περίπου υπερτριπλάσιες των ανοδικών (24), ενώ από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται οι Lamda Development (+0,55%), Motor Oil (+0,39%), 3E (+0,41%), Ελλάκτωρ (+1,15%) και ΟΤΕ (+0,08%).

Από τις μετοχές του FTSE25 που υποχωρούν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Πειραιώς (-2,28%), ΑΔΜΗΕ (-2,10%), Jumbo (-2%), Fourli (-2,17%), Εθνική (-2,15%), Viohalco (-2,52%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,90%) και Μυτιληναίο (-2,55%).

Με τους πωλητές να δείχνουν ότι έχουν τον πρώτο λόγο, χρειάζεται προσοχή το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 867 μονάδων, θα επιδεινώσει την τεχνική εικόνα της εγχώριας αγοράς.