ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου για μέρισμα: Η ΝΔ πανηγυρίζει κόβοντας τα 6 από τα 7 νοικοκυριά που το έλαβαν πέρυσι

Αχτσιόγλου για μέρισμα: Η ΝΔ πανηγυρίζει κόβοντας τα 6 από τα 7 νοικοκυριά που το έλαβαν πέρυσι - Κεντρική Εικόνα

Για τα ελληνοτουρκικά, τα ελληνικά ομόλογα, τις απολύσεις στον τραπεζικό τομέα και τον λαϊκισμό μίλησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Real news” η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Αναλυτικά, η συνέντευξη:

Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και πιο επικριτικός έναντι της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά. Εσείς τι θα κάνατε διαφορετικό αν ήσασταν κυβέρνηση;

Από την πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, μέχρι το ενδοκυβερνητικό αλαλούμ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μία μέρα πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, η Ν.Δ. πορεύεται χωρίς πυξίδα. Οι επιεικώς ατυχείς «διαπιστώσεις» του πρωθυπουργού ότι όλα θα βελτιωθούν αν υπάρχει καλή διάθεση, τη στιγμή που η τουρκική πλευρά παραβιάζει διαρκώς το διεθνές δίκαιο, μαρτυρούν τουλάχιστον έλλειψη σοβαρότητας. Και, μάλιστα, όταν, λίγο πριν από τη συνάντηση, η Τουρκία ανακοίνωσε επέκταση των παράνομων γεωτρήσεών της. Από την πλευρά μας, αυτό που θα κάναμε, και καλούμε την κυβέρνηση να πράξει, είναι: να κινητοποιηθεί για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2019 για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Να εργαστεί ώστε να επεκταθούν αυτές οι κυρώσεις και κατά προσώπων που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Να προχωρήσει σε άμεση σύγκληση της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Να αναλάβει πρωτοβουλίες προς τις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία. Να απαιτήσει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό. Να συνεχίσει τον διάλογο για τα ΜΟΕ, διατηρώντας ενεργό τον δίαυλο αυτό. Η χώρα χρειάζεται ενεργή εξωτερική πολιτική και όχι αδράνεια και φοβικότητα.

Γιατί ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση για το μέρισμα, αφού είχατε δώσει τη λεγόμενη 13η σύνταξη το Πάσχα, εξαντλώντας τον δημοσιονομικό χώρο;

Διότι, πρώτον, ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 δεν εξαντλήθηκε με τα θετικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερον, διότι και στο μέρισμα αποδεικνύονται η υποκρισία και ο λαϊκισμός της κυβέρνησης. Η Ν.Δ., που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έδινε δήθεν «ψίχουλα εξαπάτησης», σήμερα πανηγυρίζει διότι θα δώσει μέρισμα σε 250.000 δικαιούχους, κόβοντας τα 6 από τα 7 νοικοκυριά που το έλαβαν πέρυσι! Αυτό είναι ο ορισμός της υποκρισίας και του λαϊκισμού. Πάμε τώρα και στα δημοσιονομικά. Κατ’ αρχάς, τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μόνο η μόνιμη 13η σύνταξη αλλά και η μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια, τα οποία υπερψήφισε η Ν.Δ., άρα φαντάζομαι δεν διαφωνεί με αυτά. Παρά την υλοποίησή τους, υπήρχε επιπλέον χώρος, τον οποίο η Ν.Δ. είτε αξιοποίησε υπέρ των ανώτατων εισοδημάτων, όπως έκανε μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες, είτε για να καλύψει τρύπες στον Προϋπολογισμό του 2020, διότι τα νούμερα δεν της έβγαιναν. Το τελευταίο έγινε «χρεώνοντας» στο 2019 το επίδομα θέρμανσης και μια ψεύτικη μείωση προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, την οποία θα ακυρώσει του χρόνου. Χωρίς αυτές τις επιλογές της Ν.Δ., το περιθώριο ενίσχυσης των νοικοκυριών θα ήταν πολλαπλάσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με το αίτημα της κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς τα χρήματα από τα ANFA's;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε το καλοκαίρι του 2018 τη συμφωνία ότι τα συγκεκριμένα χρήματα, από επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα, θα μπορούν να αξιοποιηθούν και για αναπτυξιακούς σκοπούς. Άρα, αυτός που πρέπει να αποδείξει ότι αξιοποιεί αυτή την παρακαταθήκη είναι η Ν.Δ. Αναμένουμε τις εξελίξεις με επιφύλαξη, διότι, για παράδειγμα, στο ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, η Ν.Δ. δεν αξιοποίησε τη δρομολογημένη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ο στόχος για το 2020 να παραμένει στο 3,5% και η κυβέρνηση να οδηγείται σε μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού -όπως αυτά που προανέφερα- εις βάρος της κοινωνίας.

Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση για τις απολύσεις στον τραπεζικό τομέα;

Το ζήτημα είναι βαθιά πολιτικό. Η κυβέρνηση έδωσε σήμα γενικευμένης αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας, καταργώντας την αιτιολόγηση των απολύσεων και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, υποβαθμίζοντας το ΣΕΠΕ και τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Άρα, έστειλε σαφές μήνυμα απορρύθμισης στην αγορά κι αυτό παράγει ήδη αρνητικά αποτελέσματα. Στην Τράπεζα Πειραιώς, συγκεκριμένα, έγιναν εκδικητικές απολύσεις, παραβιάζοντας κατάφωρα τη συμφωνία διοίκησης - εργαζομένων. Προ μηνών, όταν το αρνητικό κλίμα διαφαινόταν, καλέσαμε την κυβέρνηση να παρέμβει, αλλά δεν το έκανε. Και σήμερα, που έχουμε μαζικές απολύσεις, παραμένει αδρανής και σιωπηλή, καλύπτοντας τις απαράδεκτες ενέργειες.

Πώς σχολιάζετε την παραίτηση του κ. Διαματάρη;

Η περίπτωση του κ. Διαματάρη, όπως και άλλες που συνοδεύουν τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., με κύρια αυτή του πολιτευτή στον οποίο ανατέθηκε η διοίκηση νοσοκομείου μετά από ευθεία εξαγορά ψήφων από τον κ. Μητσοτάκη, δείχνουν το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Το χειρότερο δεν είναι ότι ο κ. Διαματάρης εμφάνισε ψεύτικο βιογραφικό, ούτε ότι εξακολουθούσε, κατά παράβαση του Συντάγματος, να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε καν ότι ο σύμβουλός του διώκεται για κακούργημα που προκάλεσε μεγάλη ζημία στο Δημόσιο. Το χειρότερο είναι ότι επί μία εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τις αποκαλύψεις για τον υφυπουργό του χωρίς να νιώθει την υποχρέωση να τον αποπέμψει, αλλά έβαζε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τον καλύπτει. Τούτη η στάση αποπνέει μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη για το κράτος ως κομματικό φέουδο.

Γίνεται μεγάλη κουβέντα αυτή την περίοδο για τον λαϊκισμό στη χώρα και ευρύτερα στην Ευρώπη. Πιστεύετε ότι η Ν.Δ. είναι λαϊκίστικο κόμμα;

Είναι λαϊκίστικο ένα κόμμα που ως αντιπολίτευση χαρακτήριζε προδοτική τη συμφωνία των Πρεσπών και καλούσε σε ακροδεξιές αθλιότητες, ενώ ως κυβέρνηση δηλώνει ότι θα τιμήσει τη συμφωνία; Είναι λαϊκίστικο ένα κόμμα που έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για το προσφυγικό, που υποδαύλιζε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ενώ ως κυβέρνηση «ανακάλυψε» τις γεωπολιτικές αιτίες, δημιούργησε χάος με τη διαχείρισή του και στελέχη του εξακολουθούν τα ακροδεξιά παραληρήματα; Είναι λαϊκίστικο ένα κόμμα που έταζε καλύτερους μισθούς και ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, ενώ ως κυβέρνηση καλύπτει τις μαζικές απολύσεις, δημιουργεί μηχανισμό μείωσης των μισθών και αυξάνει κατά 20% τις ασφαλιστικές εισφορές στο 85% των μη μισθωτών; Είναι λαϊκίστικο ένα κόμμα που εξαγοράζει ψήφους με αντάλλαγμα κρατικές θέσεις και κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα; Προφανώς ναι και εξίσου προφανώς η Ν.Δ. είναι ένα τέτοιο κόμμα. Και όταν, μάλιστα, ο λαϊκισμός συνδυάζεται με ακροδεξιές αντιλήψεις, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.