ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ.Α.: Συνεχίζει την ασύμμετρη συμπεριφορά του, σε σχέση με τις διεθνείς αγορές

Χ.Α.: Συνεχίζει την ασύμμετρη συμπεριφορά του, σε σχέση με τις διεθνείς αγορές - Κεντρική Εικόνα

Άνοδο σημείωσαν την Παρασκευή ευρωαγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε 1,16%, στις 407,35 μονάδες, ενώ άνοδο 1,21% σημείωσε και ο Euro Stoxx 50, τερματίζοντας στις 3692,34 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο επενδυτικό fund της Μ. Βρετανίας (το M&G) ανακοίνωσε στους επενδυτές του ότι παύει επ' αόριστον να δέχεται αιτήματα ρευστοποίησης από τους πελάτες του και η συνακόλουθη κατακόρυφη πτώση της μετοχής του έχει προκαλέσει "τρόμο", καθώς το ερώτημα είναι πόσα άλλα funds θα δηλώσουν τα επόμενα 24ωρα ανάλογη αδυναμία.

Σε αυτό το περιβάλλον τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed το διήμερο 11 - 12/12, συνεδριάζουν για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους για "δράση", εάν και εφόσον χρειασθεί.

Κέρδη και στη Wall Street, μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 266.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, από 156.000 τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 180.000.

Το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο 3,5%, από 3,6%, επιστρέφοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,22% στις 28.015,06 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,91% στις 3.145,91 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1% στις 8.5656,53 μονάδες.

Ο Dow σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του από τις 4 Οκτωβρίου, ενώ και οι τρεις δείκτες κινήθηκαν οριακά χαμηλότερα από τα ρεκόρ που σημείωσαν στις 27 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε την Παρασκευή η Παγκόσμια Τράπεζα να πάψει να χορηγεί δάνεια στην Κίνα, εξαπολύοντας νέα επίθεση εναντίον του Πεκίνου την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με την κινεζική για το εμπόριο, θεωρείται πως βρίσκονται σε λεπτή φάση.

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καταγράφοντας υψηλό σχεδόν δυόμισι μηνών, καθώς η συμφωνία του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και των συμμάχων του για νέα περικοπή αργού, περιόρισε τις ανησυχίες επιβράδυνση της ζήτησης.

Ειδικότερα, αποφάσισαν περικοπή 500.000 βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή τους, αθροιστικά, με τη Σαουδική Αραβία να προσφέρει εθελοντικά, επιπλέον περικοπές 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Το συμβόλαιο Ιανουαρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,32% και έκλεισε στα 59,20 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 7,3%, που είναι η υψηλότερη εβδομαδιαία άνοδος από τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το αργό τύπου Brent, ενισχύθηκε κατά 1,58%, κλείνοντας την Παρασκευή στα 64,39 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας τα κέρδη του για την εβδομάδα στο 6,5%.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσε ο χρυσός, την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για τον χρυσό στο Comex υποχώρησε την Παρασκευή κατά 1,21% και τερμάτισε την ημέρα στα 1.465,10 δολάρια η ουγκιά. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,5, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,15% για τον γενικό δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε απώλειες 6,57%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, “για την στασιμότητα και την ελεγχόμενη υποχώρηση του Χ.Α., ‘ευθύνονται’ το μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων και Α.Μ.Κ. που τραβάει ρευστότητα”, εκτιμώντας ότι το κλίμα θα αποφορτιστεί, μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος αναζήτησης νέων κεφαλαίων από τις εισηγμένες, αλλά και η τελευταία έκθεση της ΤτΕ που δεν απέκλειε να προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες”.

Από την άλλη, οι ξένοι επενδυτές παραμένουν αμέτοχοι, ενώ συνεχίζουν να εκδηλώνονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, λόγω τέλους χρηματιστηριακής χρονιάς και το Χ.Α. συνεχίζει να παρουσιάζει ασύμμετρη συμπεριφορά, σε σχέση με τις διεθνείς αγορές.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με την Beta Sec., “ πλησιάζουμε σε ημερομηνίες με νέα υψηλού ‘ειδικού βάρους’. Η 15η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία ανακοίνωσης της επιβολής δασμών στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας, η οποία μεταξύ άλλων έχει την απόφαση της FED για τα επιτόκια (11/12) και τις Βρετανικές εκλογές την προσεχή Πέμπτη 12/12”.

Σύμφωνα με την Χρηματιστηριακή, “οι μετοχές της Motor Oil θα διαπραγματεύονται χωρίς το προμέρισμα χρήσης (μικτό 0,35 ευρώ ανά μετοχή) από την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, ενώ την ίδια ημέρα παύει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Lamda Development για την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου. Στις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται η υποβολή του σχεδίου που αφορά τα τραπεζικά προβληματικά δάνεια με την ονομασία ‘Ηρακλής’, προς ψήφιση στην Βουλή”.

Εξαιρετικά κακή, παραμένει η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, όσον αφορά την ένταση του ημερήσιου ενδιαφέροντος, αν συνυπολογιστεί και η διαφαινόμενη κόπωση στις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.