ΔΙΕΘΝΗ

Τελευταίο ντιμπέιτ Κόρμπιν-Τζόνσον: Κατά πόσο θα επηρεάσει το πολωμένο προεκλογικό κλίμα;

Τελευταίο ντιμπέιτ Κόρμπιν-Τζόνσον: Κατά πόσο θα επηρεάσει το πολωμένο προεκλογικό κλίμα; - Κεντρική Εικόνα

Το τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μία εβδομάδα πριν τις εκλογές μεταξύ των ηγετών των δύο μεγάλων κομμάτων πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ στο BBC. Εκατό καλεσμένοι ψηφοφόροι θα ακτινογραφήσουν τους κυρίους Τζόνσον και Κόρμπιν τόσο για θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος, όσο και για την αξιοπιστία τους.

Η τελευταία αναμέτρηση των δύο ηγετών πριν τις εκλογές αναμένεται να είναι σφοδρή, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν τους αναποφάσιστους κεντρώους ψηφοφόρους . Παρά τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν διαφορά κατά μέσον όρο δέκα μονάδων υπέρ του Συντηρητικού κόμματος, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος που έκλεινε προς τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες απογοητεύθηκε με τα σκαμπανεβάσματα της ηγεσίας τους. Αυτό που κυρίως τους απομάκρυνε από το συγκεκριμένο κόμμα -το μόνο με ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα- ήταν η εξαγγελία της αναστολής του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, δίχως νέο δημοψήφισμα. Ήταν ένα λάθος, που παραβίαζε την δημοκρατική ευαισθησία των Βρετανών, ασχέτως αν είναι κατά του brexit. Παρά την πρόσφατη στροφή των Φιλελευθέρων στο θέμα, τα ποσοστά τους έπεσαν δραματικά.

Από πλευράς Συντηρητικών, οι επιτελείς της Ντάουνινγκ Στρίτ καταβάλουν ηράκλειες προσπάθειες, ώστε να αποτρέψουν ενδεχόμενο παραπατήματος από τον απρόβλεπτο Μπόρις Τζόνσον. Εξ ου και ο λόγος που τον κρατούν μακριά από εμφανίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ωστόσο, το πρωί της Παρασκευής προέκυψε μια αναπάντεχη ευκαιρία για τον Τζέρεμι Κόρμπιν με την σφοδρή επίθεση εναντίον του Μπόρις Τζόνσον, που εξαπέλυσε στα μέσα ενημέρωσης ο βετεράνος παρουσιαστής του BBC, Άντριου Νιλ. Τον κατηγόρησε για δειλία, επειδή αρνήθηκε να προσέλθει σε  πρόσωπο με πρόσωπο συνέντευξη μαζί του. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ηγέτης των Εργατικών θα επικεντρωθεί σε αυτό το γεγονός, προκειμένου να πλήξει την προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού. Αντιθέτως, ο Μπόρις Τζόνσον θα επιμείνει στο ερώτημα ποια θα είναι η στάση του κ. Κόρμπιν σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος. Η γενική εκτίμηση είναι πάντως, ότι η τελευταία μονομαχία των δύο ηγετών δεν πρόκειται να επηρεάσει αποφασιστικά το πολωμένο προεκλογικό κλίμα.