ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτη πρόκληση Ερντογάν: «Καταφύγιο τρομοκρατών» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ

«Θηλιά» για τον Ερντογάν η τουρκική λίρα:  Νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ  - Κεντρική Εικόνα

Ξεπέρασε τα όρια ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου προς τα τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
 
Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη Sabah, είπε ότι ζήτησε από την Αθήνα «μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση» για τα αιτήματα της Άγκυρας για έκδοση μελών του PKΚ, του DHKP-C και «γκιουλενιστών τρομοκρατών».
 
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν φέρεται να είπε: «Χθες το βράδυ κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη του είπαμε "κοιτάξτε, αυτά τα μέλη του DHKP-C, PKK/YPG, FETÖ έρχονται σε εσάς και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις υπηρεσίες μας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει καταφύγιό τους. Επομένως, περιμένουμε από εσάς να πάρετε θέση, περιμένουμε τη στήριξή σας σε αυτό το θέμα. Η στήριξή σας θα ενισχύσει και τη δική μας στήριξη προς εσάς"».
 
Παράλληλα, ο Ερντογάν ανέφερε ότι είπε στον Κ. Μητσοτάκη για το προσφυγικό: «Κοιτάξτε, εμείς δεν σας έχουμε κάνει κάτι μέχρι στιγμής. Έχετε επιστρέψει δύο χιλιάδες πρόσφυγες και εμείς τους πήραμε. Δεν σας τους ξαναστείλαμε πίσω. Ως εκ τούτου, είναι θέμα αλληλεγγύης. Το πλεονέκτημά σας είναι ότι βρίσκεστε στην Ε.Ε. Επομένως, στην επόμενη φάση θα πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση αυτή την αλληλεγγύη», σημειώνοντας, πάντως, ότι «θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συνάντησή μας με τον κ. Μητσοτάκη ήταν εποικοδομητική».
 
Η Daily Sabah αναφέρει ότι η Ελλάδα αποτελεί καταφύγιο για το DHKP-C και άλλες κουρδικές ομάδες, ισχυριζόμενη, μάλιστα ότι υπάρχει στρατόπεδο εκπαίδευσης «τρομοκρατών» στο Λαύριο, ενώ επαναφέρει το αίτημα έκδοσης των οκτώ αξιωματικών που είχαν διαφύγει από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
 
Ωστόσο, οι προκλήσεις Ερντογάν δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς απέρριψε κάθε συζήτηση για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. «Η Τουρκία γνωρίζει καλά τι είναι το δίκαιο της θάλασσας και από πού προέρχεται αυτό. Και όσο η κυβέρνηση της Λιβύης στέκει όρθια, θα προχωρήσουμε σε αυτό το σχέδιο» είπε ο Ερντογάν.
 
«Η άλλη πλευρά ενοχλείται» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σχολιάζοντας ότι «ενοχλούνται εκείνοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην περιοχή» και προσθέτοντας ότι Γαλλία και Γερμανία «ασχολήθηκαν επίσης με το ζήτημα» κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λονδίνο.
 
O Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και στην υπαναχώρηση της τουρκικής πλευράς στο νατοϊκό σχέδιο για τη Βαλτική, ζητώντας σε αντάλλαγμα για τη μη άσκηση βέτο, την υποστήριξη των μελών της Συμμαχίας στη σύγκρουση της χώρας του με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας.