ΑΓΟΡΕΣ

Οι τραπεζικές μετοχές πιέζουν χαμηλότερα το Χ.Α.

Οι τραπεζικές μετοχές πιέζουν χαμηλότερα το Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν τη νέα κλιμάκωση της έντασης στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 100% στα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, σε αντίποινα για την επιβολή φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και ασυνήθιστα αμερικανικές εταιρείες.

“Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα συμβεί μόνο αν το θέλει ο ίδιος”, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

“Δεν υπάρχει διορία για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα, μπορεί να κλείσει και μετά τις εκλογές του 2020”, είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, η βουτιά των τιμών ενέργειας συγκράτησε τις τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με το Reuters, οι τιμές στα εργοστάσια των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 1,9%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η πτώση 7,9% των τιμών ενέργειας συνέβαλε κυρίως σε αυτή την αρνητική κίνηση. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,1%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης και παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, γρήγορα οι πωλητές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες και οι βασικοί δείκτες γύρισαν σε αρνητικά πρόσημα, με τον γενικό δείκτη να προσεγγίζει τις 880 μονάδες, ενώ στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, κινείται ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 894,1 (+0,13%) και 881,21 μονάδων (-1,32%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 29,5 εκατ., από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Το -2,93% του τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που ηγείται της πτωτικής κίνησης, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, με θετικό πρόσημο διασώζονται ΔΕΗ (+1,34%), ΟΛΠ (+0,66%), Σαράντης (+0,48%) και 3E (+0,24%).

Από τα μη τραπεζικά blue chips που πιέζονται, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-1,43%), Viohalco (-3,21%), Cenergy Holdings (-1,52%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,55%), Ελλάκτωρα (-1,61%), Ελ. Πετρέλαια (-1,39%), Μυτιληναίο (-1,69%), Motor Oil (-1,99%), Jumbo (-1,65%), ΟΠΑΠ (-1,54%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,47%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, που απαιτεί αυξημένη προσοχή, καλό θα ήταν ο γενικός δείκτης να αποφύγει κλείσιμο χαμηλότερα των 882 μονάδων.