ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ζητά εθνική στρατηγική απέναντι στην «στρατηγική δημιουργίας τετελεσμένων» από την Τουρκία

Τσίπρας: Ζητά εθνική στρατηγική απέναντι στην «στρατηγική δημιουργίας τετελεσμένων» από την Τουρκία - Κεντρική Εικόνα

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και την εφαρμογή και επέκταση των κυρώσεων που είχε λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την «παραβατική δραστηριότητα» της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ειδικότερα αυτό ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της χθεσινής του περιοδείας στην Αλεξανδρούπολη και τη συνάντηση που είχε εκεί με δημάρχους της Θράκης. Παράλληλα το ίδιο αίτημα διατύπωσε με δήλωσή του και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αφορμή, αυτή τη φορά είναι η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με τη Συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σαράτζ της Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Στις παρεμβάσεις του κατά την χθεσινή παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και η μόνη στρατηγική που ακολουθεί είναι αυτή του κατευνασμού αλλά και του συμψηφισμού με το προσφυγικό.

«Η Τουρκία έχει στρατηγική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δεν θα σταματήσει»

Εν τω μεταξύ, αν και η κυρίαρχη οπτική για την συμπεριφορά της Τουρκίας επί της διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η Τουρκία εξάγει ένταση λόγω των εσωτερικών προβλημάτων του Ερντογάν, χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τοπικό σταθμό «Δέλτα» προέβη στην παραδοχή ότι η Τουρκία έχει στρατηγική αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δημιουργίας τετελεσμένων. Εκτίμησε δε ότι «δεν θα σταματήσει να έχει αυτή τη στρατηγική» και άρα στο ερώτημα τι κάνουμε από εδώ και στο εξής, είπε, πως «η χώρα θα πρέπει να συμφωνήσει μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας».

«Θα πρέπει», σημείωσε, «ο Πρωθυπουργός να ζητήσει και τη συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι σε αυτό».

Παράλληλα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους» και τον προέτρεψε «να ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη, να δράσουν» - διευκρίνισε ότι αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση - ώστε «να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και στην Τουρκία η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, διότι θεωρεί ότι ένα νησί όπως η Κρήτη, ένα πολύ μεγάλο νησί, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, δεν έχει δικαίωμα σε αποκλειστική οικονομική ζώνη». «Αυτό είναι πρωτοφανές», είπε.

Ευρωπαϊκός συμψηφισμός

Επισήμανε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να μένει παθητικός παρατηρητής των γεγονότων «πίσω από τη σκιά των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων» διότι σε τελική ανάλυση «οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις κυρίως η Γερμανία που παίζει ένα καθοριστικό ρόλο», θέλουν «να τα έχουν καλά με τον Ερντογάν» εξαιτίας του προσφυγικού. Επί της ουσίας δηλαδή έκανε τη διαπίστωση ότι οι ευρωπαίοι ακολουθούν μια τακτική συμψηφισμού από την οποία ο Αλέξης Τσίπρας διαχωρίστηκε λέγοντας ότι είναι «λαθεμένη λογική». «Άλλο πράγμα το προσφυγικό, άλλο πράγμα η τήρηση του διεθνούς δικαίου» σημείωσε και πρόσθεσε πως στο προσφυγικό η Τουρκία πρέπει να βοηθηθεί «εάν τηρεί τους κανόνες».