ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα γέννας: Από πότε ξεκινάει η καταβολή του και με ποια κριτήρια θα χορηγείται

Επίδομα γέννας: Από πότε ξεκινάει η καταβολή του και με ποια κριτήρια θα χορηγείται - Κεντρική Εικόνα

Έτοιμο είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τις αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα και την θεσμοθέτηση του νέου επιδόματος γέννας ύψους 2.000 ευρώ, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020.

Το επίδομα θα χορηγείται σε 83.000 ζευγάρια κάθε χρόνο, εκτός από εκείνα με πολύ υψηλά εισοδήματα και στόχο θα έχει την αντιμετώπιση του έντονου δημογραφικού προβλήματος.

Υπολογίζεται πως θα καλύψει πάνω από το 80% των γεννήσεων του 2020 και δικαιούχοι του θα είναι η μητέρα του παιδιού, ή ο πατέρας, αλλά και κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Σύμφωνα με το insider.gr, το νέο επίδομα θα καταβάλλεται από τον Οργανισμό  Προνοιακών  Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε δύο δόσεις: η πρώτη ύψους 1.500 ευρώ θα δίνεται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη εντός ενός εξαμήνου.

Το εισοδηματικό όριο για τη λήψη του επιδόματος για μια μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται στα 40.000 ευρώ μεικτά ετησίως, για ζευγάρι στα 60.000 ευρώ και το ποσό των 40.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1/4 για κάθε επιπλέον τέκνο που προϋπάρχει στην οικογένεια.