ΑΓΟΡΕΣ

XA: Θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων

XA: Θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 900 μονάδων - Κεντρική Εικόνα

Πιέσεις ασκήθηκαν την Παρασκευής στις ευρωαγορές, καθώς συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επικυρώσει δύο νομοσχέδια υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 υποχώρησε 0,44% στις 407,42 μονάδες.

Πτώση στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση (ημιαργία) μετά την αργία της “Ημέρας των Ευχαριστιών”, καθώς πλησιάζει χρονικά η δεύτερη “παρτίδα” Αμερικανικών δασμών, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι λιανικές πωλήσεις λόγω της “Black Friday” και οι κολοσσοί του λιανεμπορίου, όπως η Amazon και η Walmart, καθώς οι Αμερικανοί ξεχύθηκαν στα μαγαζιά για να εκμεταλλευτούν τις προσφορές, κάτι που θα μπορούσε να δείξει το πόσο έχει ενδυναμωθεί ο καταναλωτικός τομέας των ΗΠΑ, αλλά και λόγω του ότι η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί την πρώτη της εορταστικής περιόδου.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,4% στις 28.051,41 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,4% στις 3.140,98 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,46% στις 8.665,47 μονάδες.

Σε μηνιαία βάση ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 4,1%, ο S&P 500 κατά 3,8% και ο Nasdaq άθροισε κέρδη 5%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το πετρέλαιο την Παρασκευή, εξανεμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που έγραψε κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, καθώς παραμένει αμφίβολη η αναμενόμενη επέκταση των περικοπών στην παραγωγή από τις χώρες του OPEC και τους συμμάχους τους, στη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα.

Το συμβόλαιο Ιανουαρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate κατέγραψε την Παρασκευή πτώση 5,06% και έκλεισε τα 55,17 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες του συμβολαίου στο 4,1%.

Σε επίπεδο μήνα, ολοκλήρωσε τον Νοέμβριο κατά 1,8% υψηλότερα, σε σύγκριση με το τέλος Οκτωβρίου.

Ανάλογη εικόνα εμφάνισε και το συμβόλαιο Ιανουαρίου για το αργό τύπου Brent, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα έγραψε απώλειες 4,39% και έκλεισε στα 60,49 δολάρια το βαρέλι.

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου, για το πολύτιμο μέταλλο, κέρδισε 0,53% και έκλεισε στα 1.463,97 δολάρια η ουγκιά. Παρά την άνοδο της Παρασκευής, ο χρυσός ολοκλήρωσε τον Νοέμβριο με απώλειες 3,5%, καταγράφοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., στη συνεδρίαση της Παρασκευής και με τις σημαντικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, ο γενικός δείκτης πέτυχε την υπέρβαση των 900 μονάδων.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική για τον γενικό δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 1,15%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, σημείωσε κέρδη 0,35%.

Ο Νοέμβριος έδωσε μηνιαία κέρδη 2,15% για τον γενικό δείκτη και κέρδη 1,99% για τον τραπεζικό δείκτη.

Από την αρχή του χρόνου, ο γενικός δείκτης καταγράφει κέρδη 47% και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κέρδη 105,6%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η κίνηση της Παρασκευής, όπως και η υπέρβαση που σημειώθηκε, ήταν απόλυτα αναμενόμενες και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ιδιαίτερη μέρα”, μιας και τα βιβλία του έτους έκλεισαν για τους Ξένους, οπότε η Δευτέρα θα μας δείξει τις προθέσεις της αγοράς, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Συνήθως ο Δεκέμβριος είναι μήνας “εσωτερικών υποθέσεων” με τους Έλληνες θεσμικούς να παίρνουν “θέσεις μάχης”, για το κλείσιμο του έτους.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “το ‘στοίχημα’ της ελληνικής αγοράς είναι να πείσει νέους επενδυτές να τοποθετηθούν, ενόψει των εγχειρημάτων χρηματοδότησης νέων έργων και ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε ότι οι διοικήσεις έχουν υποσχεθεί στο προγραμματισμό των νέων επενδύσεων που υλοποιούν, ώστε το αρχικό ενδιαφέρον να αποκτήσει διάχυση σε μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς. Παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις 19 συνεδριάσεις για το τέλος της χρονιάς, οι χρηματιστηριακές εκκρεμότητες που απομένουν δεν είναι αμελητέες. Φορολογικό νομοσχέδιο, ‘Ηρακλής’, ΑΕΠ γ’ τριμήνου, πώληση ΔΕΠΑ και οτιδήποτε σχετίζεται με το Ελληνικό (άδεια καζίνο, αύξηση κεφαλαίου Lamda), θα κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον, σε ένα μήνα όπου το ενδιαφέρον εποχικά μετριάζεται ενόψει των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Επομένως η χρονιά, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να κάνει ένα δυνατό φινάλε, εφόσον πάψουν κάποιες από τις εν λόγω εκκρεμότητες να αποτελούν πηγές αβεβαιότητας”.

Η εβδομάδα που θα ξεκινήσει έχει Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, το οποίο θα δώσει και το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ, που αφορούν τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.

Νωρίτερα την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου η ΕΧΑΕ φιλοξενεί το Κυπριακό Χρηματιστήριο, το οποίο έρχεται στην Αθήνα με παρουσιάσεις έξι εισηγμένων εταιρειών, ενώ την ίδια ημέρα ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ και ξεκινάει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος προτίμησης της Lamda Development.

Την Τρίτη η Μυτιληναίος θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντηση με τους αναλυτές, ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσει η παρουσίαση της Quest Συμμετοχών.

Την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου στις 12.00.

Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να λάβει χώρα η προσφορά ευρωομολόγου της Ελλάκτωρ, μέσω του ανοίγματος βιβλίου προσφορών, η οποία θα αναζητήσει από τις αγορές κεφάλαια έως 600 εκατ. ευρώ.

Στην πώληση της συμμετοχής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κοντομηνάς με τον όμιλο της Motor Oil, που άλλωστε ήδη μετέχει στην εταιρεία, να εμφανίζεται ως ο πιθανότερος διεκδικητής.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Motοr Oil, μέσω κυπριακής θυγατρικής, ελέγχει το 50% συν δυο μετοχές του καναλιού, μετά από συμφωνία στην οποία προχώρησαν οι δυο πλευρές στις 30 Οκτωβρίου 2018.

Η τότε συμφωνία προέβλεπε ότι η διοίκηση των μηντιακών μέσων του Alpha (ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε., ALPHA Ραδιοφωνική Α.Ε. και ALPHA Ραδιοφωνική Κρόνος Α.Ε.) θα ασκείται από κοινού για όσο διάστημα το ποσοστό της πλευράς Κοντομηνά στην ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε υπερβαίνει το 33,4%. Την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης την έχει διευθύνων σύμβουλος που ορίζεται από την Motοr Oil.

Για την συναλλαγή η Motor Oil εκταμίευσε το ποσό των 33 εκατ. εύρω.

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 26 εβδομάδων, του ελληνικού δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 5 Ιουνίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι από 2/12/2019 και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας Νάκας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής €0,60 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,09 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €1,9700.

Επίσης, από 2/12/2019, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 79.721.775 δικαιώματα (ΛΑΜΔΑΔ) της εταιρείας Lamda Development συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 02/12/2019 έως και 11/12/2019, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,6080. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 2/12/2019, έως και 16/12/2019.