ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Μέσω των τελικών δημοπρασιών, η ανοδική διαφυγή

Χ.Α.: Μέσω των τελικών δημοπρασιών, η ανοδική διαφυγή - Κεντρική Εικόνα

 

“Για το υπόλοιπο των συναλλαγών, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί σχετικός ‘καλλωπισμός’ των αποτιμήσεων, λόγω λήξης χρηματιστηριακού 11μηνου”, προϊδέαζε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και πράγματι όσα δεν πέτυχε η σημερινή συνεδρίαση στο μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, το πέτυχαν η επιστροφή των αγοραστών στο τελευταίο ημίωρο και πολύ περισσότερο οι τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας στον γενικό δείκτη, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 893,57 (-0,69%) και 901,69 μονάδων (+0,22%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 901,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,20%.

Ο τζίρος στα 86 εκατ., από τα οποία τα 9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά αδύναμη η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, αν και οι μετοχές των συστημικών τραπεζών αντέδρασαν από τα χαμηλά ημέρας, οπότε σήμερα ανέλαβαν πρωτοβουλίες τα μη τραπεζικά blue chips, προκειμένου να επιτευχθεί το τεχνικά ζητούμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 889,3 μονάδες (-1,73%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 903,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,12%, ενώ μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +0,58%, Εθνική -1,66%, Eurobank -0,52%, Πειραιώς +1,92%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,23%), Motor Oil (-0,93%), Jumbo (-1,73%), TITC (-0,75%), ΟΤΕ (-0,66%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Fourli.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+3,44%), Cenergy Holdings (+1,07%), ΔΕΗ (+1%), Ελλάκτωρα (+3,18%), Μυτιληναίο (+2,64%), ΟΠΑΠ (+1,82%) και Σαράντη (+2,69%).

Εν τω μεταξύ, στις διεθνείς αγορές ετοιμάζεται να βγει ο όμιλος Ελλάκτωρ, με έκδοση ευρωομολόγου. Η εταιρεία προτίθεται να αντλήσει ως 600 εκατ. ευρώ και οι παρουσιάσεις θα διενεργηθούν από σήμερα, με στόχο το βιβλίο να ανοίξει μεσοβδόμαδα. Στόχος είναι να εξασφαλισθεί ένα επιτόκιο 4% με 5%. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα πάει για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού.

Με “BB” και σταθερό outlook αξιολογεί αρχικά η Fitch την Ελλάκτωρ και την θυγατρική “Ellaktor Value PLC” που θα εκδώσει το ευρωομόλογο 600 εκατ. ευρώ του ομίλου. Όπως επισημαίνει ο οίκος, “η τελική αξιολόγηση θα εξαρτηθεί από την μελέτη των οριστικών στοιχείων τα οποία θα ενσωματωθούν σε όσα έχει ήδη λάβει”.

Την αξιολόγηση “Β” με σταθερό outlook για την Ελλάκτωρ επιβεβαίωσε η Standard and Poors εν όψει και της έκδοσης ομολόγου 600 εκατ. ευρώ από την εισηγμένη. Όπως αναφέρει ο οίκος, “αν και υπάρχουν ενδείξεις λειτουργικής και χρηματοοικονομικής ανάκαμψης το 2019, παραμένει ακόμη η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα της στρατηγικής μετάβασης”.

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι οι μετρήσεις του χρέους της εταιρείας θα βελτιωθούν, με στήριξη από τους κλάδους των παραχωρήσεων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σχετικά καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου, μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν θετικά, οι Κρέκα (+19,59%), Ίλυδα (+6,63%), Εβροφάρμα (+3,69%), Inform Λύκος (+4,97%), Pasal (+3,48%), Performance Technologies (+4,28%), Άβαξ (+3,25%) και Μαθιός (+3%).