ΔΙΕΘΝΗ

Χιλή: Αναζωπυρώνονται οι κοινωνικές διαδηλώσεις - Τουλάχιστον 26 νεκροί και 13.500 τραυματίες (Video)

Χιλή: Αναζωπυρώνονται οι κοινωνικές διαδηλώσεις - Τουλάχιστον 26 νεκροί και 13.500 τραυματίες (Video) - Κεντρική Εικόνα

Ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα προειδοποίησε χθες Τετάρτη ότι υπάρχει κίνδυνος «ανεπανόρθωτης ζημιάς» στη χώρα, όπου η βία κλιμακώθηκε ξανά, ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο Πινιέρα προέτρεψε το Κογκρέσο να προωθήσει σχέδια νόμου που υποβλήθηκαν πριν από εβδομάδες για την αποκατάσταση της ασφάλειας με τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών για λεηλασίες και φθορές δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικών περιουσιών, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κοινωνικές ανισότητες και τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, που διαρκούν πέντε εβδομάδες και πλέον.

Ο κοινωνικός αναβρασμός στη Χιλή έχει ως τώρα απολογισμό τουλάχιστον 26 νεκρούς και πάνω από 13.500 τραυματίες, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές.

Οι ταραχές άφησαν πίσω τους τρομακτικές ζημιές στο δημόσιο σύστημα μαζικών συγκοινωνιών στο Σαντιάγο, που φθονούσαν άλλοτε πολλοί στη Λατινική Αμερική, και μεγάλες ζημίες για ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Η βία προκαλεί βλάβη που μπορεί να γίνει ανεπανόρθωτη για το σώμα και για την ψυχή της κοινωνίας μας», τόνισε ο Πινιέρα, ο οποίος απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες από το προεδρικό ανάκτορο Λα Μονέδα.

Ο Χάιμε Κιντάνα, ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Γερουσίας, αντέτεινε όμως μέσω Twitter ότι ο δεξιός αρχηγός του κράτους πρέπει να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί για τη βία.

«Η κυβέρνηση πολύ απέχει από το να έχει κάνει όλα όσα θα μπορούσε, και θα έπρεπε, να έχει κάνει».

Ταραχές έχουν επίσης ξεσπάσει σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους στην Κολομβία, στον Ισημερινό, στη Βολιβία, με αιματηρά επεισόδια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων με πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι συνελήφθησαν 915 άνθρωποι την Τρίτη και ο αριθμός των «σοβαρών συμβάντων» κατά τη διάρκεια της νύχτας διπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγουμένη.

Η αναζωπύρωση της βίας ώθησε προς τα κάτω το νόμισμα της Χιλής στις αγορές.

Ο αμερικανός όμιλος λιανικής Walmart ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν 5.000 θέσεις στα υποκαταστήματά της στη Χιλή λόγω της κρίσης.