ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Κοντά στα χαμηλά ημέρας, με αυξημένο τζίρο, λόγω rebalancing 

X.A.: Κοντά στα χαμηλά ημέρας, με αυξημένο τζίρο, λόγω rebalancing  - Κεντρική Εικόνα

“Οι traders τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας το rebalancing θα φέρει η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI και η οποία θα λάβει χώρα στο κλείσιμο. Με τα παραπάνω δεδομένα, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης μπορεί να αποδειχθεί παρακινδυνευμένη, ενώ συνεχίζεται, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η επενδυτική αδιαφορία για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης”, ανέφερε μεταξύ άλλων, το ενδοσυνεδριακό σχόλιο και η σημερινή συνεδρίαση έσπευσε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις της στήλης.

Κατ΄ αρχήν, οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και οι αναμενόμενες εκροές, λόγω αύξησης της στάθμισης των κινεζικών μετοχών στις αναδυόμενες αγορές, είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να λαμβάνει χώρα στις τελικές δημοπρασίες, ενώ οι εκροές έστειλαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Οι μεγαλύτερες εκροές στις τράπεζες, κάτι που επιβεβαιώνεται από το τελικό -1,87% του κλαδικού δείκτη των τραπεζών, αλλά και από την τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -1,47%, Εθνική -2,10%, Eurobank -2,84%, Πειραιώς 0%).

Μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,57%), Cenergy Holdings (+0,30%), ΔΕΗ (+0,26%), 3Ε ((+0,64%), ΕΧΑΕ (+0,77%), Μυτιληναίος (+0,20%), ΟΠΑΠ (+0,89%), Motor Oil (+0,74%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΟΛΠ και Σαράντη.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-1,36%), Ελλάκτωρα (-1,07%), Aegean Airlines (-1,09%), Jumbo (-2,13%), Lamda Development (-1,57%), TITC (-1,29%), ΟΤΕ (-1,72%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,21%).

Και σήμερα δεν ήταν “η μέρα τους” για τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου κατόρθωσαν να διαφοροποιηθούν θετικά οι Κρέκα (+19,75%), Μαθιός (+16,32%), Pasal (+9,52%), MIG (+5,56%), Μοτοδυναμική (+2,27%) και Μουζάκης (+1,67%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 891,33 μονάδες (-0,77%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 891,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,71%.

Ο τζίρος στα 145 εκατ., από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Λόγω της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων που έφεραν οι αλλαγές στις σταθμίσεις του MSCI, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν “ειδικών συνθηκών” που δεν βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων, οπότε από αύριο η εγχώρια αγορά καλείται να δείξει στις διαθέσεις της, αλλά και να τιμολογήσει τα αποτελέσματα εννεαμήνου, που συνεχίζουν να ανακοινώνονται.