ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπίρτζης για ΚΙΝΑΛ: «Να βαδίσει σε προοδευτική κατεύθυνση ώστε να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας» (Video)

Σπίρτζης για ΚΙΝΑΛ: «Να βαδίσει σε προοδευτική κατεύθυνση ώστε να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας» (Video) - Κεντρική Εικόνα

Την πεποίθησή του ότι η διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με απόλυτη επιτυχία εξέφρασε ο Χρήστος Σπίρτζης κατά την παρουσία του στην ΕΡΤ και την εκπομπή 10.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο γόνιμος διάλογος εντός του κόμματος είναι ένδειξη υγείας ενώ κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να βαδίσει σε προοδευτική κατεύθυνση ώστε να υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας.

Αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών ο Χρήστος Σπίρτζης εξήγησε πως η διαδικασία ελέγχου των υπουργών πρέπει να γίνει πιο εύκολη και άμεση ώστε να αναβαθμιστεί το πολιτικό σύστημα της χώρας και να απομακρυνθούν οι σκιές της συγκάλυψης ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στα ζητήματα που είχε προτάξει στην προεκλογική της ατζέντα.

Αναλυτικά ο Χρήστος Σπίρτζης είπε:

Για τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς:

«Ο κύριος πόλος που εκφράζει τον προοδευτικό κόσμο της χώρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία. Ευχόμαστε να βαδίσει και το ΚΙΝΑΛ σε μια προοδευτική κατεύθυνση ώστε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε το χρονικό διάστημα στην αντιπολίτευση που είχε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1970 για να ωριμάσει, να έχει δεσμούς με κοινωνικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτή η διαδικασία γίνεται σήμερα και προχωρά με επιτυχία. Υπάρχει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής που έχει ληφθεί με ομοφωνία και από εκεί και πέρα είναι υγιές να γίνονται διεργασίες και να υπάρχει γόνιμος διάλογος».

Για τις αλλαγές στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών:

«Η προστασία υπουργών που έχει προβλεφθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε προηγούμενες συνταγματικές αναθεωρήσεις πρέπει να εξορθολογιστεί. Εγώ, για παράδειγμα, ζήτησα την άρση της ασυλίας μου για να δικαστώ μαζί με συναδέρφους μου μηχανικούς από δράσεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο αλλά η αρμόδια Επιτροπή δεν έκανε δεκτό το αίτημά μου. Υπήρχε μια συντεχνιακή λογική και αυτό πρέπει να αλλάξει. Προφανώς, πρέπει να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να σου επιτρέπει να ασκείς τα καθήκοντα σου αλλά από την άλλη όταν υπάρχουν ευθύνες θα πρέπει να διερευνώνται με μια πολύ πιο εύκολη διαδικασία. Ο χρόνος που προβλέπεται σήμερα για τις σχετικές διαδικασίες δεν έχει καμία λογική εξήγηση οπότε το μυαλό των πολιτών πηγαίνει στο πονηρό, δηλαδή στην απόπειρα συγκάλυψης και αυτό δεν πρέπει να υπάρχει αν θέλουμε να αναβαθμιστεί συνολικά το πολιτικό μας σύστημα».

Για τις επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

«Η ατζέντα της κυβέρνησης προεκλογικά ήταν οι Πρέσπες, το προσφυγικό, η μεσαία τάξη και η ανάπτυξη. Και στα τέσσερα έχει αποτύχει παταγωδώς, έχει κάνει κυβιστήσεις και το μόνο που τη σώζει προς το παρόν είναι η επικοινωνιακή της τακτική».

Για τη στάση των ΜΜΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Πολλοί βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 4,5 χρόνια έχουν δεχθεί τόνους λάσπης από δημοσιογράφους και μέσα. Προσωπικά έχω μαζέψει έναν ολόκληρο τόμο διαψεύσεων».

Για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου:

«Ο Έλληνας πολίτης έχει βομβαρδιστεί από μια άριστη επικοινωνιακή τακτική της Νέας Δημοκρατίας και της πλειοψηφίας των μέσων που τη στηρίζουν. Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που παραπλανούν τον κόσμο. Βάζουν στο ίδιο τσουβάλι το φοιτητικό κίνημα, το άσυλο, τους μπαχαλάκηδες και την τρομοκρατία. Θα ήταν καλό να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης για να έχει ο κόσμος δεδομένα απτά για να κρίνει. Είναι προσβολή για την ιστορία της χώρας μας και τη Δημοκρατία να βλέπεις στα σκαλιά της ΑΣΟΕΕ αστυνομικούς να μην επιτρέπουν στους φοιτητές να κάνουν συνέλευση».