ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Ντομπρόβσκις: Επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης το βαρύ πακέτο φόρων

Β. Ντομπρόβσκις: Επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης το βαρύ πακέτο φόρων - Κεντρική Εικόνα

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και τα έσοδα και όχι να μειωθούν οι δαπάνες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστηρίζοντας ότι ήταν επιλογή της Αθήνας το βαρύ φορολογικό πακέτο του νέου προγράμματος.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση, και είχαμε μία σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα. Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα» είπε ο κ. Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαμήλωσε τον πήχυ των προσδοκιών για το επικείμενο Eurogroup, στις 24 του μηνός, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αναμένεται μία ολοκληρωμένη συμφωνία για το χρέος.

«Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα δεν θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου. Αυτό που αναμένεται είναι μία πλήρης συγκεκριμενοποίηση του πακέτου μέτρων, αλλά και ένας οδικός χάρτης για τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», είπε.

Τέλος, ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε, κατηγορηματικός ότι οι περυσινές διαπραγματευτικές τακτικές της ελληνικής κυβέρνησης ήταν «πολύ αρνητικές» και η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε «είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και τώρα η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται είναι μεγαλύτερη από ότι αν έκλεινε επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία βρισκόμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία»..