ΔΙΕΘΝΗ

Οι 4 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που κινδυνεύουν από τη «φούσκα ακινήτων»

Οι 4 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις που κινδυνεύουν από τη «φούσκα ακινήτων» - Κεντρική Εικόνα

Έκθεση της UBS που αφορά την πορεία του «Παγκόσμιου Δείκτη Φούσκας Ακινήτων» αναφέρει ότι οι τιμές των ακινήτων σε ορισμένες πόλεις του ανεπτυγμένου ευρωπαϊκού Βορρά βρίσκονται σε «περιοχή φούσκας», ενώ γενικά η Ευρωζώνη έχει εισέλθει στη ζώνη κινδύνου. Τον συγκεκριμένο δείκτη παρακολουθεί με συστηματικό τρόπο η επενδυτική τράπεζα.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο φούσκας είναι το Μόναχο, το Άμστερνταμ, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι όπου οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, ενώ στο Λονδίνο το φαινόμενο έχει υποχωρήσει ύστερα από την πτώση των τιμών που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη.

Σε διεθνές επίπεδο, στη ζώνη φούσκας βρίσκονται το Τορόντο, το Χογκ Κόνγκ  και το Βανκούβερ.

Γενικά, η άνοδος των τιμών των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις με διεθνή χαρακτήρα που ήταν αρκετά σημαντική τα τελευταία χρόνια έχει επιβραδυνθεί το τελευταίο διάστημα. Κατά μέσο όρο, ο δείκτης τιμών έχει σταθεροποιηθεί για πρώτη φορά μετά το 2012.

Γράφημα 1: Με κόκκινο χρώμα: Φούσκα, Πορτοκαλί: Υπερτιμημένη αγορά, Πράσινο: Ορθή αποτίμηση, Γκρίζο: Υποτιμημένη αγορά

Οι τιμές κατοικιών τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκαν μόνο στη Μόσχα, τη Βοστώνη, και τις πόλεις της Ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στο δείγμα.

Στην έρευνα της UBS δεν περιλαμβάνεται η Αθήνα, αλλά οι τάσεις που καταγράφονται αναδεικνύουν φαινόμενα που παρατηρούνται και στην εγχώρια κτηματαγορά.

Μια δύναμη που ώθησε τις τιμές των ακινήτων ψηλά είναι η ζήτηση από το εξωτερικό και τα χαμηλά επιτόκια που ευνοούν το δανεισμό για αγορά ακινήτων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας, τα τελευταία χρόνια, η άνοδος των τιμών ξεπέρασε την άνοδο των εισοδημάτων των κατοίκων στις συγκεκριμένες πόλεις και αυτό τελικά αποτελεί τον σημαντικότερο ανασχετικό παράγοντα για τη συνέχεια.

Κατά μέσο όρο, στις 24 πόλεις του δείγματος, η δυνατότητα αγοράς ακινήτων των νοικοκυριών έχει υποχωρήσει καθώς ο δείκτης εισοδήματος προς τιμή ακινήτου (πόσες φορές το ετήσιο εισόδημα κοστίζει ένα μέσο διαμέρισμα) αυξήθηκε από τα 5 χρόνια στα 7.

Γράφημα 2: Μεταβολή τιμών στις 24 πόλεις του δείγματος (δεξιά κλίμακα)

Πηγή newmoney.gr