ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ήσυχο» καλοκαίρι στην Ελλάδα, προβλέπει η JP Morgan

JPMorgan: Σύσταση overweight για Εθνική Τράπεζα και Eurobank - Κεντρική Εικόνα

Το αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαϊου εκπλήρωσε εν πολλοίς τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από την προηγούμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών και τις ξεπέρασε σε ό,τι αφορά τη σύγκλιση για την ανακούφιση χρέους μετακύ ΔΝΤ και ΕΕ" τονίζει η JP Morgan σε ανάλυση με τίτλο "Greece: Α Summer Lull", στην οποία σημειώνει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν σε δυο κρίσιμα ζητήματα.

Πρώτον το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη (υπο)δόση τον Ιούνιο.

Δεύτερον, το ΔΝΤ δέχθηκε σε γενικές γραμμές την ευρωπαϊκή θέση για την ανακούφιση χρέους (αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες για να αποφευχθούν ανάγκες ανακούφισης χρέους στο μέλλον, κανένα σημαντικό εμπροσθοβαρές πακέτο, μέτρα μετά το 2018 ώστε να μην υπάρχουν πολιτικά εμπόδια) λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα μια "συμμόρφωση" σε κάποιους δείκτες βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τον οίκο, η θέση της Γερμανίας και άλλων κρατών τελικά επικράτησε και το χρέος θα παραμένει ένα εξελισσόμενο θέμα για πολλά χρόνια, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν γκρίζες.

Ως εκ τούτου οι φόβοι για την επανάληψη καταστάσεων αντιστοίχων με του περσινού καλοκαιριού έχουν διαλυθεί. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν μετά το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος κρίσιμη παραμένει η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις δεσμεύσεις, προβλέποντας πως η πίεση από την ΕΕ για τα δημοσιονομικά δεν θα υποχωρήσει. Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα οδηγήσει στην έγκαιρη καταβολή 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας αλλά και να πληρωθεί μέρος των ανεξόφλητων οφειλών.

Για να επιτευχθεί η συμφωνία οι ευρωπαίοι δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι κάτω του 15% μεσοπρόθεσμα και του 20% μακροπρόθεσμα. Η εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% διευκόλυνε τους ευρωπαίους καθώς περιορίζει την αναγκαία ελάφρυνση (που θα γίνει με επεκτάσεις λήξεων, περιόδους χάριτος και σταθεροποίηση επιτοκίων).

Stockος