ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα αντιδράσει το Χ.Α. στα νέα ιστορικά υψηλά της Wall Street;

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με νέο 7ετές ομόλογο  - Κεντρική Εικόνα

 

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη δήλωση του εμπορικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Larry Kudlow, ότι “είναι πολύ κοντά σε υπογραφή, η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα”.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 ενισχύθηκε 0,4% στις 406,04 μονάδες.

Νέα ιστορικά υψηλά για το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Dow Jones να περνά πάνω από τις 28.000 μονάδες.

Η αισιοδοξία των ενεργών επενδυτών, για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ενισχύθηκε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, στο Fox Business Network, ότι είναι “πολύ μεγάλη η πιθανότητα η Ουάσιγκτον, να καταλήξει σε συμφωνία με την Κίνα”. "Βλέπουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρος.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,8% στις 28.004,89 μονάδες. Ήταν η τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον Dow, που ενισχύθηκε κατά 1,2% σε εβδομαδιαία βάση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το 11ο ρεκόρ που έχει επιτύχει ο βιομηχανικός δείκτης από την αρχή του έτους.

Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,77% στις 3.120,46 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,9%, σημειώνοντας την έκτη διαδοχική ανοδική εβδομάδα, που αποτελεί και το μεγαλύτερο ανοδικό σερί του δείκτη από το 2017, όταν είχε σημειώσει οκτώ διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες.

Ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,73% στις 8.540,83 μονάδες. Ήταν η έβδομη εβδομάδα κερδών του εν λόγω δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 0,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους ο Dow Jones σημειώνει κέρδη της τάξης του 20%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 24,48%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 28,72%.

Εάν η τρέχουσα διαδικασία αποπομπής οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από τη θέση του Αμερικανού προέδρου, το χρηματιστήριο και η αγορές θα ζήσουν μία πτώση άνευ προηγουμένου, προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κέρδη κατέγραψε στη συνεδρίαση της Παρασκευής το πετρέλαιο, αντλώντας ώθηση από τα θετικά μηνύματα που ήλθαν από το μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Κίνας.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 1,67% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 57,72 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση το WTI κατέγραψε κέρδη 0,8%, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα.

Ανοδικά κινήθηκε και το συμβόλαιο Ιανουαρίου για το αργό τύπου Brent, το οποίο ενισχύθηκε κατά 1,64% και έκλεισε στα 63,30 δολάρια το βαρέλι, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα με κέρδη 1,3%.

Πτωτικά ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας ο χρυσός.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό στο Comex, έχασε 0,33% και τερμάτισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 1.468,50 δολάρια η ουγκιά, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 0,4%.

Την εισαγωγή του 1,5% των μετοχών της, ή περίπου 3 δισ. μετοχών στο χρηματιστήριο του Ριάντ αποφάσισε να προχωρήσει η Saudi Aramco. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, το αρχικό εύρος τιμής κυμαίνεται μεταξύ 30 ριάλ ($8) και 32 ριάλ. Το εύρος της τιμής υπονοεί ότι η εταιρεία - γίγαντας, στον τομέα του πετρελαίου, θα μπορούσε να αποτιμηθεί ανάμεσα σε $1,6 τρισ. και $1,7 τρισ. Η αποτίμηση είναι χαμηλότερη από αυτή που είχε προηγουμένως θέσει ως στόχο ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας ($2 τρισ.). Η αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) που αναμένεται τον Δεκέμβριο θα μπορούσε, ωστόσο, να ξεπεράσει την ιστορική ΙΡΟ της Alibaba των $25 δισ. στη Νέα Υόρκη το 2014, φτάνοντας στα $25,60 δισ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής, έδωσε εβδομαδιαία κέρδη 2,38% για τον γενικό δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε κέρδη 7,27%.

“Σημαντικά επιβαρυμένος παραμένει το τραπεζικός τομέας, με αποτέλεσμα να παραμένει αρνητική η πιστωτική επέκταση. H ανάκαμψη του κλάδου με τους σημερινούς ρυθμούς σημαίνει, ότι η χρηματοδότηση επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης θα απαιτήσει πολλά χρόνια” σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ταμείου, “Η προσπάθεια εξυγίανσης του κλάδου επιβραδύνθηκε από ένα συνδυασμό φτωχών τραπεζικών πρακτικών, αδύναμων χρηματοοικονομικών πολιτικών, αλλά και εξαιτίας της ύφεσης που προηγήθηκε. Η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει αδύναμη και τα NPEs είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Παράλληλα, η κερδοφορία είναι από τις χαμηλότερες στη γηραιά ήπειρο (κάτι που περιορίζει την δυνατότητα δημιουργίας κεφαλαίου και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών). Η πρόσβαση σε δανεισμό χωρίς εξασφαλίσεις παραμένει περιορισμένη και ακριβή και παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, κάποιες συστημικές τράπεζες παραβιάζουν τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας”.

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις μη συστημικές εγχώριες τράπεζες, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα, χωρίς να προκύψει ανάγκη για άμεση άντληση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την άσκηση δεν προέκυψε θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσης για Attica Bank, Praxia, Optima, (πρώην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος) και Aegean Baltic Bank, ενώ σε κάποιες συνεταιριστικές τράπεζες δίνεται περιθώριο ενός έτους να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους.

Την πρόθεση της Τραπέζης της Ελλάδος να ενεργοποιήσει, σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, σχέδιο για την αντιμετώπιση του 60% των “κόκκινων” δανείων, που εκτιμάται ότι θα αφήσει πίσω του ο “Ηρακλής”, “ο οποίος είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μικρό βήμα”, γνωστοποίησε από το βήμα του “4ου Thessaloniki Summit” ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στελέχη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp). Μεταξύ άλλων θα ελέγξουν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων επί των τίτλων πρώτης διαβάθμισης (senior note), τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (σχέδιο “Ηρακλής”).

Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επιστολή του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), ως προς το αν θα αναγνωρίζει με μηδενικό συντελεστή στάθμισης τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης (senior note), οι οποίοι θα φέρουν κρατική εγγύηση.

Τον φιλόδοξο στόχο ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ως το πόσο των 650 εκατ. ευρώ, ως τις 20 Δεκεμβρίου φέρεται να έχει θέσει η Lamda Development, σε συνεργασία με το σχήμα των αναδόχων της αύξησης.

Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου έχει κατατεθεί εδώ και ημέρες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι σύμβουλοι δουλεύουν εντατικά, προκειμένου να εγκριθεί την επόμενη, ή το αργότερο τη μεθεπόμενη εβδομάδα και η περίοδος εξάσκησης των δικαιωμάτων να “τρέξει” το πρώτο 15μερο του Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα παρουσιάσεων της εταιρείας και ειδικότερα του σχεδίου επένδυσης στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με αναλυτές και μετά τα νέα ρεκόρ στο NYSE, για την παγίωση, ή και την ενίσχυση της ανοδικής τάσης στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η σημασία των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο είναι προφανής. Καθώς, λοιπόν, επίκειται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το γ' τρίμηνο του έτους, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επιδόσεις του, όπως και για το σύνολο του έτους, που θα σχηματίσει την αφετηρία του 2020.

Παραμένει ζητούμενο, η σταδιακή μεταφορά ενδιαφέροντος και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.