ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Σι στην Αθήνα: «Υστερόβουλος βοηθός»

Γερμανικά ΜΜΕ για την επίσκεψη Σι στην Αθήνα: «Υστερόβουλος βοηθός» - Κεντρική Εικόνα

Η επίσκεψη του κινέζου προέδρου στην Αθήνα αποτυπώνεται και σήμερα στην αρθρογραφία του γερμανικού τύπου. Εκείνο που υπογραμμίζεται είναι η ευγνωμοσύνη των Ελλήνων προς τους Κινέζους για τη βοήθειά τους, που στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, «όταν οι άλλοι απουσίαζαν, εσείς ερχόσασταν», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τον οποίο το σχετικό δημοσίευμα στη Süddeutsche Zeitung αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Πειραιάς, «το κεφάλι του δράκου»
Η αρθρογράφος της εφημερίδας χαρακτηρίζει την Κίνα ως «υστερόβουλο βοηθό». Το κλίμα της επίσκεψης περιγράφει ως εξής: «Κόκκινο χαλί, στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη, επαινετικές ομιλίες στα ίχνη του αρχαίου πολιτισμού, ο ισχυρότερος άνδρας της Κίνας Σιν Τζινπίνγκ αφιέρωσε 3 ημέρες για την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Η χώρα είναι και η μοναδική στην Ευρώπη, την οποία επισκέφθηκε αυτήν τη φορά ο κινέζος πρόεδρος, καθοδόν προς τη Βραζιλία, για τη συνάντηση κορυφής των Brics, στην οποία συμμετέχουν εκτός από την Κίνα οι Ινδίες και η Ρωσία». Η εφημερίδα κάνει έναν σύντομο απολογισμό των δυσκολιών που μεσολάβησαν για να γίνει σήμερα ο Πειραιάς «το πρώτο λιμάνι μεγάλου βάθους που μπορεί να εξυπηρετήσει κολοσσιαία πλοία από την Κίνα στην ανατολική Μεσόγειο και κόμβος στο λεγόμενο θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού, αποτελούμενο από θαλάσσιες και σιδηροδρομικές συνδέσεις από την Ασία προς την Ευρώπη».
 
Και σημειώνει: «Οι δανειστές της Ελλάδας, μαζί και η Γερμανία, στα χρόνια της κρίσης έθεταν τις ιδιωτικοποιήσεις ως όρο για τα πακέτα διάσωσης. Τώρα η Κίνα επιδιώκει, με νέες επενδύσεις 600 εκ. ευρώ, να κάνει τον Πειραιά να ξεπεράσει το Αμβούργο και το Μπρεμερχάφεν και να τον αναδείξει στον τρίτο σε μέγεθος κόμβο διακίνησης κοντέινερ μετά το Ρότερνταμ και την Αμβέρσα». Σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα του κινέζου προέδρου στην Αθήνα διαβάζουμε και στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία μεταφέρει την έκφραση του Σι Τζινπίνγκ για τον Πειραιά ως «το κεφάλι του δράκου». Ο αρθρογράφος σημειώνει τα σημαντικότερα αποτελέσματα της επίσκεψης με την υπενθύμιση ότι «η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εμφανιζόταν να πρόσκειται στους Κινέζους, αλλά μπλόκαρε το πρότζεκτ στο λιμάνι».
 
Πηγή: DW.com