ΑΓΟΡΕΣ

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, τραπεζικών πιέσεων συνέχεια στο Χ.Α.

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, τραπεζικών πιέσεων συνέχεια στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με αρνητικά πρόσημα, ξεκίνησαν την νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, αποτέλεσμα της μείωσης της αισιοδοξίας για τις εξελίξεις στο πεδίο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας, μετά και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι “δεν έχει δώσει ‘πράσινο φως’ για σταδιακή κατάργηση δασμών μεταξύ των δύο χωρών”, ενώ οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σε αρνητική, από σταθερή την προοπτική του αξιόχρεου της Βρετανίας, επικαλούμενος το “Brexit”, το οποίο κατ’ αυτόν αποτελεί καταλύτη της μείωσης της ισχύος των θεσμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αξιολόγηση του οίκου για το μακροπρόθεσμο χρέος του Λονδίνου παραμένει αμετάβλητη, στη βαθμίδα “Aa2”.

Με χαμηλό ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Βρετανίας, το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,0%, από 1,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για το πιο χαμηλό σημείο από το πρώτο τρίμηνο του 2010 και ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 1,1%.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2019, χαμηλότερα από την εκτίμηση της Τράπεζας της Αγγλίας για 0,4%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη, παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, με αρνητικό πρόσημο και να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 860 μονάδων, ενώ στα γνωστά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 866,81 (+0,25%) και 854,73 μονάδων (-1,15%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 17 εκατ., από τα οποία τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται οι ΑΔΜΗΕ (+0,24%), ΟΛΠ (+0,43%), ΟΤΕ (+0,45%) και Cenergy Holdings (+0,76%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,19%), Eurobank (-1,19%), Εθνική (-2,62%), Πειραιώς (-3,22%), αλλά και Aegean Airlines (-1,23%), Viohalco (-1,54%), Ελλάκτωρα (-1,53%), ΕΧΑΕ (-1,48%), Motor Oil (-1,56%), Jumbo (-1,42%), TITC (-1,08%) και Μυτιληναίο (-1,53%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Jumbo είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το υπόλοιπο μέρισμα χρήσεως 2019, €0,28 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό:€0,2520 ανά μετοχή).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης και αν δεν υπάρξει το γνωστό “συμμάζεμα” του τελευταίου ημιώρου, θα είναι αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 858 μονάδων.