ΕΛΛAΔΑ

«Κρεματόριο η ΛΑΡΚΟ» λένε οι εργαζόμενοι - Ελλείψεις ακόμα και σε... γάντια!

«Κρεματόριο η ΛΑΡΚΟ» λένε οι εργαζόμενοι - Ελλείψεις ακόμα και σε... γάντια! - Κεντρική Εικόνα

Μόλις δύο μέρες πριν το χθεσινό τραγικό δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ που κόστισε τη ζωή σε έναν εργάτη, είχε συμβεί ένα ακόμη ατύχημα που από τύχη δεν κόστισε τις ζωές εργαζόμενων, όπως κατήγγειλε το συνδικάτο μετάλλου της περιοχής. Το ατύχημα συνέβη όταν κόπηκε το συρματόσχοινο γερανογέφυρας με αποτέλεσμα να πέσει ο κάδος μεταφοράς πυρωμένου μεταλλεύματος με τους εργάτες να βρίσκονται ευτυχώς σε απόσταση από το σημείο της πτώσης του φορτίου. Σύμφωνα με καταγγελία του συνδικάτου μετάλλου, οι πρώτες εμπειρικές προσεγγίσεις, με επιφύλαξη, κάνουν λόγο για κακή ποιότητα του συρματόσχοινου. 

Αξίζει να τονιστεί ότι το χθεσινό δυστύχημα είναι το δεύτερο θανατηφόρο σε διάστημα λίγων μηνών αφού το καλοκαίρι είχε χάσει τη ζωή του ένας ακόμη εργάτης στη μεγάλη αυτή βιομηχανική μονάδα. 

Σύμφωνα με καταγγελίες των εκπροσώπων των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα και ελλείψεις σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής. Μάλιστα το συνδικάτο των εργαζόμενων κάνει λόγο για "ευθύνες με ονοματεπώνυμο” για το χθεσινό νέο τραγικό εργατικό δυστύχημα, 

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους υπάρχουν σοβαρότατα θέματα ασφάλειας όπως:

• Προβλήματα στη μηχανική και ηλεκτρολογική συντήρηση του εργοστασίου
• Ελλείψεις σε ανταλλακτικά
• Ελλιπή έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, με τους εργαζόμενους να μην έχουν ούτε γάντια
• Κακή και ελλιπή συντήρηση στο εργοστάσιο
• Ανύπαρκτα υποτυπώδη μέτρα υγιεινής.

«Επιβεβαιωνόμαστε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι κρεματόριο»

Σε νέα ανακοίνωσή του την Τετάρτη το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, μεταξύ άλλων τονίζει ότι, «δυστυχώς λίγες ώρες μετά την καταγγελία μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η ΛΑΡΚΟ είναι κρεματόριο, επιβεβαιωνόμαστε». «Δεν είναι η κακιά στιγμή. Είναι έγκλημα και οι εγκληματίες έχουν ονοματεπώνυμο. Οι κυβερνήσεις ως κύριος μέτοχος της ΛΑΡΚΟ μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και  τις διοικήσεις την απαξιώνουν καθημερινά για να την εκποιήσουν. Αυτοί  είναι οι υπεύθυνοι», προσθέτει το Συνδικάτο. 

Εξάλλου, την απόφαση του υπηρεσιακού εισαγγελέα να απαγγείλει κατηγορίες σε εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας. Οι κατηγορίες αφορούν έξι εργαζόμενους, οι οποίοι στις 11 το πρωί της Πέμπτης θα οδηγηθούν στον ανακριτή της Λαμίας. 

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργία ως τις 6 π.μ. της Παρασκευής, ενώ σήμερα Πέμπτη στις 5 μ.μ. θα γίνει η κηδεία του άτυχου 54χρονου εργαζόμενου πατέρα τριών παιδιών.