ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Θετικό το κλίμα στην αγορά καθώς παγιώνονται τα αρνητικά επιτόκια στο βραχυχρόνιο κόστος δανεισμού

Aναβάθμιση από την Fitch προεξοφλούν τα ομόλογα - Κεντρική Εικόνα

Ενισχύονται οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει κάτω από το 1,2%, από 1,21% που κυμαίνονταν χθες. Στο 0,398% από 0,406% υποχώρησε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου.

Θετικό το κλίμα στην αγορά καθώς παγιώνονται τα αρνητικά επιτόκια στο βραχυχρόνιο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο. Σήμερα το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,08% έναντι του -0,02% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,22 φορές, έναντι 2,71 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 51 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 41 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα εμφάνισε το 7ετές ομόλογο με 20 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διατηρήθηκε στο 1,21% έναντι 0,32% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,53% από 1,52% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται ελαφρώς το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1081 δολ. από το επίπεδο των 1,1074 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η διαφαινόμενη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ δημιουργεί αρνητικό κλίμα για το αμερικανικό νόμισμα. Αρνητικά επηρέασε το δολάριο, η δημοσιοποίηση του δείκτη υπηρεσιών ISM, ο οποίος παρουσίασε τον Οκτώβριο αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου (54,7, εκτίμηση: 53,5, Σεπτέμβριος: 52,6), παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα του μέσου όρου δώδεκα μηνών (56,3), καταδεικνύοντας ήπια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Περιορισμένη επίπτωση είχε στο ευρώ η κατά 0,1% αύξηση των λιανικών πωλήσεων στην ευρωζώνη το Σεπτέμβριο, καθώς η εξέλιξη επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,272%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,337%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,405% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,43%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1090 δολ.