ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Στο τέλος συμμαζεύτηκαν οι απώλειες

Ανοδικές τάσεις με «ενεργειακή» ώθηση στο Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

Καθαρά πτωτική η σημερινή συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου και κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αθροίζοντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και τους αγοραστές να κάνουν πιο αισθητή την παρουσίαση προς το τέλος και στις τελικές δημοπρασίες, κίνηση που είχε σαν αποτέλεσμα το ευδιάκριτο συμμάζεμα των ενδοσυνεδριακών απωλειών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης ο αυξημένος τζίρος, αλλά και η παρατεταμένη περιθωριοποίηση του ενδιαφέροντος, για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, συνηγορεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -0,91%, Εθνική -1,99%, Eurobank -0,89%, Πειραιώς -1,75%), όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η λήξη των συναλλαγών βρήκε τις εν λόγω μετοχές, μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από το τελικό -1,26% του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος μέσα στην συνεδρίαση βρέθηκε να υποχωρεί έως και 3,93%.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, σε κατανομή του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων για τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης τιτλοποιήσεων, προχώρησε τελικώς το υπουργείο Οικονομικών, αποδεχόμενο το σχετικό αίτημα των τραπεζών. Το draft του σχεδίου νόμου περιλαμβάνει διάταξη, η οποία απαγορεύει να χορηγηθούν στις εκδόσεις μιας τράπεζας, εγγυήσεις που να ξεπερνούν το 30% του συνολικού προγράμματος. Η παραπάνω διάταξη ισχύει για το πρώτο 12μηνο εφαρμογής του νόμου, επιδιώκοντας να διασφαλίσει συνθήκες ίσης πρόσβασης στις τράπεζες. Ο παραπάνω περιορισμός αίρεται μετά την παρέλευση του 12μηνου.

Από την άλλη, “χτύπησαν κόκκινο” οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία το μήνα Σεπτέμβριο, καθώς για πρώτη φορά στη διάρκεια του έτους ανήλθαν σε 4.351.315, ή 476.413 περισσότεροι απ’ ότι τον Αύγουστο (3.874.902). Στο ίδιο διάστημα τα ‘φρέσκα’ (σ.σ. δημιουργήθηκαν το 2019) χρέη έφτασαν τα 529 εκατ. ευρώ και αφορούν μόνο σε απλήρωτους φόρους. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από την αρχή του έτους έως το Σεπτέμβριο τα ‘φρέσκα’ ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν στα 4,907 δισ. ευρώ, ποσό που έρχεται να προστεθεί σε ένα συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο 104,916 δισ. ευρώ.

“Χωρίς άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον θα είναι το Eurogroup της Πέμπτης”, όπως διεμήνυσε αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας στις Βρυξέλλες.

Η κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών θα είναι αυτή του Δεκεμβρίου, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα των προγραμμάτων SNP και ANFAs. Το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει και συνάντηση του EwG που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι 3Ε (+0,37%), Μυτιληναίος (+0,71%), ΟΛΠ (+0,66%), Σαράντης (+0,50%), Motor Oil (+1,27%), Jumbo (+1,12%) και αμετάβλητη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,05%), Cenergy Holdings (-2,93%), ΔΕΗ (-3,17%), Ελλάκτωρα (-3,91%) και TITC (-2,56%).

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν, μεταξύ άλλων και οι ΑΕΓΕΚ (+7,07%), Καράτζη (+6,76%), Audiovisual (+6,86%), Ελγέκα (+2,53%), Δρομέας (+2,04%), Μοτοδυναμική (+1,57%) και Μουζάκης (+1,28%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 862,05 μονάδες (-1,96%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 873,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,67%.

Ο τζίρος στα 92 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.