ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ρέγκλινγκ: Επιβράδυνση, όχι ύφεση, στην ευρωζώνη

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ρέγκλινγκ: Επιβράδυνση, όχι ύφεση, στην ευρωζώνη - Κεντρική Εικόνα

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και όχι ύφεση, βλέπει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος βρέθηκε στη Λευκωσία για συνέδριο.
 
Ο Ρέγκλινγκ, προσπαθώντας να διασκεδάσει τους φόβους για επικείμενη ύφεση στη ζώνη του ευρώ, τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε φάση επιβράδυνσης, αλλά όχι ύφεσης».
 
Την ίδια στιγμή, πάντως, τα στοιχεία της Eurostat δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς κατά το β' τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ της ευρωζώνης παρουσίασε ανάπτυξη μόλις 0,2% μετά από ανάπτυξη 0,4% κατά το α' τρίμηνο.
 
Η εικονά αυτή αντικατοπτρίζει τις αβεβαιότητες που καλείται η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει, τόσο λόγω του Brexit, όσο και λόγω των παγκοσμίων εμπορικών πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
 
Σύμφωνα με το Reuters, ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Ευρωζώνης είναι ισχυρά και ότι δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε ύφεση κάθε κυκλική επιβράδυνση, αποδίδοντας την επιβράδυνση σε εξωγενείς παράγοντες.
 
Από την άλλη πάντως, ο επικεφαλής του ESM κάλεσε την Ευρωζώνη να συζητήσει μια σειρά από ζητήματα, όπως η κοινή ασφάλιση των καταθέσεων, δημοσιονομικά μέτρα για μακροοικονομική σταθεροποίηση και ένα ευρωπαϊκό «χαρτοφυλάκιο ασφαλείας».