ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Με εννέα κερδοφόρους μήνες, ολοκληρώθηκε το χρηματιστηριακό 10μηνο

X.A.: Απώλειες 5,5 δισ. ευρώ, μόνο κατά τη σημερινή συνεδρίαση - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 878 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση της αξίας συναλλαγών” ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, ικανοποίησε το “αίτημα” των αναλυτών.

Έτσι ο γενικός δείκτης, αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 871,29 μονάδες (-0,51%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 882,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,78%, ενώ ο τζίρος έφθασε στα 72 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε ο ένατος κερδοφόρος μήνας του χρηματιστηριακού 10μηνου (αρνητική εξαίρεση μόνο ο Αύγουστος), με μηνιαία κέρδη 1,63% για τον γενικό δείκτη και κέρδη 6,75% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.

Και η σημερινή συνεδρίαση δεν ξέφυγε από την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με τους αγοραστές να δηλώνουν εντονότερα παρόντες στην τελευταία ώρα των συναλλαγών και με κύριο εκφραστή τον τραπεζικό κλάδο.

Από την άλλη, μόλις σημειώθηκε η ανοδική διαφυγή του γενικού δείκτη υψηλότερα των 878 μονάδων, αυξήθηκε η κινητικότητα και στα μη τραπεζικά blue chips, ενώ υποτονικό παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, τόσο το τελικό +1,38% του τραπεζικού δείκτη, όσο και η τελική εικόνα για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, επιβεβαιώνει την επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +1,65%, Εθνική +1,03%, Eurobank +1,06%, Πειραιώς +2,09%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “η επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών βασίζεται σε ένα μοναδικό ερώτημα και αυτό είναι αν οι δείκτες NPEs μπορούν να μειωθούν εντός ενός λογικού χρονικού πλαισίου στα ευρωπαϊκά επίπεδα, χωρίς ένεση κεφαλαίου”, γράφει η Bank of America Merrill Lynch σε νέα έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες.

Η BofAML ξεκινά εκ νέου κάλυψη των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, με μια σχετικά επιφυλακτική άποψη, όπως επισημαίνει, λέγοντας πως προτιμά τη Eurobank, η οποία θα είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα δει μονοψήφιο δείκτη NPE (περίπου 9% το 2021). Για τη Eurobank δίνει σύσταση “Buy” με τιμή-στόχο 1,12 ευρώ ανά μετοχή, ενώ για την Alpha Bank δίνει σύσταση “Neutral” με τιμή-στόχο 2,04 ευρώ ανά μετοχή, για την Εθνική Τράπεζα “Underperform” με τιμή 3,04 ευρώ ανά μετοχή. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η σύσταση είναι “underperform” και η τιμή – στόχος στα 3,04 ευρώ.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips,  με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Cenergy Holdings (-0,60%), Lamda Development (-0,42%), Fourlis (-0,18%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,29%), Ελλάκτωρ (-0,11%), ΟΠΑΠ (-0,51%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Jumbo.

Από τις μετοχές που πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+1,66%), ΔΕΗ (+3,59%), Viohalco (+1,37%), 3E (+1,17%), Ελ. Πετρέλαια (+1,43%), Μυτιληναίο (+1,55%) και Σαράντη (+1,54%).

Εν τω μεταξύ, θετικά αποτιμά η Moody’s την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ (από τα 8,4 δισ. ευρώ που οφείλει συνολικά). Σημειώνει ότι η κίνηση θα μειώσει το κόστος επιτοκίου και οριακά θα βελτιώσει τη μέση ωρίμανση του χρέους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν θετικά οι Sato (+9,38%), Lavipharm (+4,92%), Πλαστικά Κρήτης (+6,61%), Τεχνική Ολυμπιακή (+3,72%), Performance Technologies (+4,27%), Παπουτσάνης (+3,59%), Νηρέας (+3,48%), Attica Group (+3,25%), Centric (+2,93%), Ίλυδα (+2,92%), Σελόντα (+2%) και Entersoft (+2%).