ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Τραπεζική υπόθεση η σημερινή ανοδική κίνηση

Αναποφάσιστοι δείχνουν οι επενδυτές στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη με θετικό πρόσημο και υψηλότερα των 878 μονάδων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως παρά τις τραπεζικές βοήθειες, ο γενικός δείκτης δεν μπόρεσε να δώσει το τεχνικά ζητούμενο, παρά το οριακά θετικό κλείσιμο.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., ήταν “καρμπόν” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με τους αγοραστές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους προς το τέλος των συναλλαγών και με κύριο εκφραστή των τοποθετήσεων τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του τραπεζικού δείκτη στα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 847,55 μονάδες (-0,41%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας και στις 867,12 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,89%, ενώ συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +2,22%, Εθνική +2,07%, Eurobank +2,26%, Πειραιώς -0,26%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, μικρή κάμψη εμφάνισαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα το Σεπτέμβριο, μετά από έξι μήνες ανόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες, μειώθηκαν στα 139,16 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, από 139,71 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΔΕΗ (+1,05%), Ελλάκτωρ (+0,11%), ΕΧΑΕ (+0,78%), Motor Oil (+1,20%), Jumbo (+0,29%), TITC (+0,97%), ΟΤΕ (+0,89%) και αμετάβλητες οι μετοχές των Aegean Airlines και ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Cenergy Holdings (-3,08%), 3E (-2,10%), Fourli (-1,12%), Μυτιληναίο (-1,76%) και Σαράντη (-1,88%).

Εν τω μεταξύ, “το Συμβούλιο των διοικητών του ESM και του EFSF συμφώνησε να παραιτηθεί από την υποχρεωτική πληρωμή του, η οποία σχετίζεται με την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ”, γνωστοποίησε και επίσημα το Ταμείο. Η απόφαση αυτή, πρακτικά, ανοίγει το δρόμο για να εξοφλήσει η Ελλάδα τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, χωρίς να χρειάζεται ταυτόχρονα να αποπληρώσει κατ' αναλογία τον ESM/EFSF, όπως προβλέπει η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρα, με τους ευρωπαίους εταίρους.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν οι CPI (+9,45%), Epsilon Net (+9,09%), Performance Technologies (+5,10%), Περσεύς (+4,18%), Medicon (+3,63%), Byte (+3,12%) και Τεχνική Ολυμπιακή (+3,24%).

Στην περίπτωση της τελευταίας και σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης “ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από επενδυτές αποφάσισε, με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας, να εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με επενδυτή, προκειμένου ο τελευταίος να αποκτήσει τις μετοχές της Πόρτο Καρράς Α.Ε.”.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 876,24 (+0,45%) και 868,48 μονάδων (-0,44%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 873,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,13%.

Ο τζίρος στα 77 εκατ., από τα οποία τα 11,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.