ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στο φίνις κρίθηκε το πρόσημο

Χ.Α.: Ανοδική αντίδραση, με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές - Κεντρική Εικόνα

Στο φίνις και πιο συγκεκριμένα στις τελικές δημοπρασίες, κρίθηκε το πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, η οποία χαρακτηρίστηκε από τις ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον τραπεζικό κλάδο, τις επιλεκτικές τοποθετήσεις στα μη τραπεζικά blue chips και την, περίπου, απόλυτη αδιαφορία για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με τους τελευταίους να “ταλαιπωρούνται” και από τις λίγες εντολές πωλήσεων, που εμφανίζονται στο ταμπλό.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των πωλητών, επιβεβαιώνει και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, υποχώρησαν προς νέα ιστορικά χαμηλά (Alpha Bank +0,06%, Εθνική -1,19%, Eurobank -0,23%, Πειραιώς -0,13%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε σειρά υπηρεσιών, κάλεσε ο πρωθυπουργός τους τραπεζίτες, σε συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου.

Από την πλευρά των εκπροσώπων των τραπεζών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ειπώθηκε ότι “στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στις οποίες οι τράπεζες έχουν επενδύσει ιδιαίτερα”. Δεσμεύθηκαν όμως να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (-0,70%), Viohalco (-0,27%), Cenergy Holdings (-0,44%), ΔΕΗ (-0,26%), Ελλάκτωρ (-0,44%), Μυτιληναίος (-1,51%), ΟΛΠ (-1,09%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΤΕ και TITC.

Από τους τίτλους που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια (+1,68%), ΟΠΑΠ (+1,09%), ΕΧΑΕ (+1,68%), Σαράντη (+2,30%) και Fourli (+2,62%).

“Η ΔΕΗ έχασε πέρυσι 200 εκατομμύρια ευρώ από τις λιγνιτικές μονάδες και το 2019 η ζημία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη. Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων είχε δρομολογηθεί, όμως είχε υστερήσει η προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική περίοδο και προσπαθούμε τώρα να καλύψουμε το κενό”. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε σήμερα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας στο Συνέδριο με θέμα “Ανανεώσιμες Πηγές και Αποθήκευση Ενέργειας”, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, “η προτεινόμενη, μερική, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, αναμένεται να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική θέση και τη βιωσιμότητα χρέους της Ελλάδας, επιτυγχάνοντας χρηματοοικονομικά οφέλη και μετριάζοντας τους ξένους συναλλαγματικούς κινδύνους που πηγάζουν από την έκθεση στο ΔΝΤ”, γράφει ο ESM στην επιστολή του, με την οποία προτείνει να γίνει αποδεκτό το ελληνικό αίτημα.

Στο 1,8% εκτιμά το ΙΟΒΕ τη φετινή ανάπτυξη, αναμένοντας επιτάχυνση από το επόμενο έτος, στο 2,3% - 2,5%, από μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα, λόγω πιστωτικής επέκτασης, φοροελαφρύνσεων στις επιχειρήσεις, έργων σε αποκρατικοποιήσεις - παραχωρήσεις (+15%) και νέα αύξηση εξαγωγών (+4-5%).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν, μεταξύ άλλων και οι Sato (+20%), CPI (+10%), Revoil (+4,32%), Κυριακούλης (+3,96%), Profile (+1,76%), Fieratex (+2,86%) και Ιατρικό (+3,10%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 876,59 (+0,40%) και 869,29 μονάδων (-0,44%) και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 873,98 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,10%.

Ο τζίρος στα 73 εκατ., από τα οποία τα 15,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από τις αυριανές ανακοινώσεις της S&P, για την ελληνική οικονομία.