ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

X.A.: Η «ετυμηγορία» της S&P θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση

X.A.: Η «ετυμηγορία» της S&P θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση - Κεντρική Εικόνα

 

Ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές την Παρασκευή, εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου το Σάββατο, για την έγκριση της συμφωνίας στο “Brexit”.

Επιπλέον, τα απογοητευτικά μακρο στην Κίνα, επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς, ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα αγαθά που εισάγονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθούν σε εφαρμογή, όπως είχε προγραμματιστεί, την Παρασκευή, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που “άναψε το πράσινο φως” την περασμένη εβδομάδα.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 υποχώρησε 0,31%, στις 391 μονάδες.

Από την άλλη, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ήλθε αντιμέτωπος με νέα καθυστέρηση στο “Brexit” μετά την κατάθεση τροπολογίας από τον πρώην Συντηρητικό βουλευτή Όλιβερ Λέτουιν, σύμφωνα με την οποία “η απόφαση για το αν θα δοθεί στήριξη στη συμφωνία για το ‘Brexit’ θα αναβληθεί μέχρις ότου ψηφιστεί από τη Βουλή η νομοθεσία που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της”.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν 322 βουλευτές, έναντι 306 βουλευτών που την καταψήφισαν. 

Όπως διευκρίνισε μια κυβερνητική πηγή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, “ο Τζόνσον έστειλε τρεις επιστολές: Ένα ανυπόγραφο αντίγραφο του αιτήματος για αναβολή, το οποίο ήταν υποχρεωμένος, βάσει του νόμου Μπεν, να στείλει, ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μια επεξηγηματική επιστολή στην οποία εξηγεί γιατί η Ντάουνγκ Στριτ δεν θέλει παράταση του ‘Brexit”.

Οι ανησυχίες που επανέφεραν στο προσκήνιο τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα, πίεσαν και τους δείκτες στην Wall Street, κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

Η μετοχή της Boeing "βυθίστηκε" κατά, περίπου, 7%, με αφορμή το δημοσίευμα του Reuters ότι “το 2016 η εταιρεία είχε παραπλανήσει την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ, σχετικά με την ασφάλεια του ‘737 Max”.

Ισχυρές απώλειες που ξεπέρασαν τις έξι ποσοστιαίες μονάδες κατέγραψε και ο τίτλος της Johnson & Johnson, καθώς η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι ανακαλεί βρεφικό ταλκ, μετά από ελέγχους που έγιναν και αποκάλυψαν ότι περιέχει ίχνη αμιάντου.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,95% στις 26.770,20 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,39% στις 2.986,20 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,83% στις 8.089,54 μονάδες.

Ο Dow Jones τερμάτισε την εβδομάδα 0,2% χαμηλότερα, ο ευρύτερος S&P 500 ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 0,5%, ενώ ο Nasdaq, σε εβδομαδιαία βάση, κατέγραψε κέρδη 0,4%.

Πτώση σημείωσε την Παρασκευή και το πετρέλαιο.

Το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 0,28% και έκλεισε στα 53,78 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 1,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Πτωτικά κινήθηκε και το αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να κλείνει 0,82% χαμηλότερα, στα 59,42 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 1,8% σε εβδομαδιαία βάση.

Μικρές απώλειες κατέγραψε ο χρυσός στη συνεδρίαση της Παρασκευής, που δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για τις μετοχές.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό υποχώρησε κατά 0,28% και έκλεισε στα 1.494,10 δολάρια η ουγκιά. Οι απώλειες της Παρασκευής περιόρισαν τα εβδομαδιαία κέρδη του μετάλλου σε, περίπου, 0,4%. Ωστόσο, ο χρυσός συνεχίζει να καταγράφει σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους της τάξης του 17%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., την εβδομάδα που πέρασε, είδαμε μία από τις μικρότερες διακυμάνσεις στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ο γενικός δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 0,77% και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κέρδη 0,79%, με τις 862 μονάδες, σε επίπεδο γενικού δείκτη, να ξεπερνούνται την Παρασκευή με τις αποφασιστικές βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, αλλά με τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Όλα τα παραπάνω, την ώρα που οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών τίτλων, οδεύουν προς νέα ιστορικά χαμηλά.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι το εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας, δεν έχει την δυναμική που είχε σε προηγούμενες περιόδους και σε αυτό έχει συμβάλει, κυρίως, το γεωπολιτικό ρίσκο, το οποίο μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα, αλλά και το γεγονός ότι σε επιμέρους μετοχές, δεν υπάρχουν αποτιμήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “προκλητικά υποτιμημένες”.

Από την άλλη και όσο πλησιάζει η λήξη της χρηματιστηριακής χρονιές, τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, εγχώρια και ξένα, που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α., λόγω ικανοποιητικών κερδών από την αρχή του χρόνου, είναι φυσικό να παίρνουν λιγότερες πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνουν μικρότερο ρίσκο, καθώς δεν υπάρχει το άγχος απόδοσης για την τρέχουσα οικονομική χρήση, ενώ η αργή εξέλιξη των τιμών, αποτρέπει τους traders, όσον αφορά τις ημερήσιες κινήσεις τους.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό δημιουργούν στους παράγοντες της αγοράς οι τελευταίες εξελίξεις. Βόρεια Μακεδονία, Συρία και Βρετανία βρίσκονται στο κυβερνητικό μικροσκόπιο, με τα γεγονότα να τρέχουν, τα δεδομένα να αναθεωρούνται και όλα τα σενάρια να είναι ανοικτά για το επόμενο διάστημα και αυτό θα κληθεί να το τιμολογήσει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση από την S&P ξεχωρίζει την ερχόμενη Παρασκευή, από τα προγραμματισμένα γεγονότα της εβδομάδας. Η S&P αξιολογεί την Ελλάδα με “Β+”, 4 βαθμίδες κάτω από το επενδυτικό όριο, με θετική προοπτική και μία θετική “ετυμηγορία” μπορεί να διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις, σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή (ΤΕΝΕΡΓΧΟ2) αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στο Χ.Α. την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.  

Εν τω μεταξύ, σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν τον Αύγουστο του 2019 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο ποσό των 1,637 δισ. ευρώ, έναντι 1,634 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Τον ίδιο μήνα, τόσο οι ενισχύσεις πιστώσεων προς τους φορείς για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, όσο και οι τελικές πληρωμές απ’ αυτούς ήταν μηδενικές. Το ίδιο παρατηρείται και στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες τον Αύγουστο αυξήθηκαν στο ποσό των 992,3 εκατ. ευρώ, έναντι 724,9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο.

Μηδενικές ήταν τον Αύγουστο τόσο οι χρηματοδοτήσεις, όσο και οι τελικές πληρωμές για την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 21/10/2019, σύμφωνα με την αριθ. 169/23.09.2019 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρόκειται να εκποιηθούν 421.272 μετοχές της εταιρείας Ιασώ. Ως τιμή εκκίνησης για την εκποίηση, ορίζεται η τιμή της αμέσως προηγούμενης τιμής κλεισίματος των μετοχών, με απόκλιση κατά ποσοστό -3%.