ΑΓΟΡΕΣ

Ενισχύονται πάλι τα ελληνικά ομόλογα

Συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις στην αγορά ομολόγων - Κεντρική Εικόνα

Ενισχύονται σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί νωρίς το απόγευμα στο 1,38%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 19 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5ετές ομόλογο με 6 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,39% από 1,40% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,40% να διαμορφωθεί στο 1,79% από 1,78% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,1128 δολ. από το επίπεδο των 1,1017 δολ., που άνοιξε η αγορά.

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων Ευρωζώνης έχει συμβάλει στην ενίσχυση του ευρώ. Θετικά επηρεάζει το ευρώ η ενίσχυση της πιθανότητας υιοθέτησης μέτρων δημοσιονομικής στήριξης στην Ευρωζώνη. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ (P. Lane) ανέφερε ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να ενισχύσει τις θετικές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας ότι την τρέχουσα περίοδο ο πολλαπλασιαστής των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης θα είναι πολύ υψηλός. Αρνητικά επηρέασαν το δολάριο τα δυσμενέστερα των εκτιμήσεων στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,337%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,385%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,426% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,473%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1113 δολ.