ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Διερευνητικές κινήσεις, πέριξ των 860 μονάδων       

Χ.Α.: Διερευνητικές κινήσεις, πέριξ των 860 μονάδων        - Κεντρική Εικόνα

    

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί επενδυτές έχουν υιοθετήσει στάση αναμονής, περιμένοντας τα αποτελέσματα των κρίσιμων συνομιλιών για το “Brexit”, ενόψει της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή.

“Οι συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, με στόχο να κλείσει συμφωνία για το ‘διαζύγιο’, έχουν φτάσει σε νέο αδιέξοδο”, σύμφωνα με πηγές του μπλοκ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, “οι διαφωνίες επικεντρώνονται στη μελλοντική εμπορική συμφωνία και την απόρριψη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), των τελωνειακών λύσεων που συμφώνησαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών για τα ιρλανδικά σύνορα”.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το “Brexit”, Στιβ Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι “δεν σκέφτεται να αποδεχτεί καθυστέρηση της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ πέρα από τις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να διευθετηθούν οι απαραίτητες νομικές απαιτήσεις μίας συμφωνίας”.

Εν τω μεταξύ, στο 1,7% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet, ανέμεναν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 1,8%.

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Οι τιμές στα 19 κράτη-μέλη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,8%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αναθεωρημένες καθοδικά σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση για άνοδο 0,9%. Η κίνηση ήταν χαμηλότερη από την πρόβλεψη της αγοράς, που εκτιμούσε ότι θα φτάσει στο 0,9%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης περιστρέφεται πέριξ των 860 μονάδων, δείχνοντας την έλλειψη τάσης και διάθεσης να κινηθεί προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση, ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ στα γνωστά χαμηλά επίπεδα παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα και με συχνές εναλλαγές προσήμων, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 853,96 (-0,49%) και 861,03 μονάδων (+0,33%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 22,5 εκατ., από τα οποία τα 1,6 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξιοσημείωτες μεταβολές για Cenergy Holdings (+2,55%), Motor Oil (-1,14%), ΔΕΗ (-1,30%), ΟΠΑΠ (+1,47%), Σαράντη (+1,14%), Τέρνα Ενεργειακή (+1,52%) και TITC (+1,22%).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ξεκίνησαν οι δημόσιες εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακής, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον, όπου θα συμμετάσχει, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τη νέα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα. Kristalina Georgieva, με την επόμενη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κα. Christine Lagarde και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αρμόδιο για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, κ. Keith Krach. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επενδυτικούς και τραπεζικούς ομίλους, καθώς και οίκους αξιολόγησης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όσον αφορά το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 862 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση του όγκου συναλλαγών.